Шест години след акцията на МВР, ДАНС и прокуратурата в Плевен срещу ромския клан от Долни Дъбник, Горан и Станьо Маринови влизат в затвора, съобщи Нова тв. Братята, които лъжеха, че са незрящи инвалиди, са с присъда за пране на пари. Днес зад решетките бе отведен Горан Станев, а брат му Станьо не беше открит.

Горан и Станьо са на прицела на прокуратурата след репортерско разследване как при решение на ТЕЛК за 100 процента нетрудоспособност и слепота братята шофират без проблем луксозните си автомобили.

Цялото им семейство е разследвано за пране на пари. Братята са подсъдими заедно със своите родители - Иванка и вече покойния Иван Маринов, както и сестра им Елисавета Маринова.

Богатството на фамилията набъбва от "ясновидските способности" на майката на Горан и Станьо - Иванка Маринова. Тя е изкарала милиони само от наивни палестинци в продължение на три години. В сеансите й помагала и дъщеря й Елисавета, като двете няколко пъти летели до Тел Авив, за да "помагат" на място при изключителни случаи, стана ясно по време на съдебния процес срещу "пророчицата от Долни Дъбник". Болни палестинци продавали земи и имоти, за да се справят със здравословните си проблеми, вярвайки на обещанията й.

В схемата участвали цялото семейство от Долни Дъбник. Парите, получени с измама, влизали в банковите сметки на Иван Маринов и двамата му синове Станьо и Горан. В декларациите титулярите на сметките пишели, че палестинските долари идват от търговия със земя. Разследването обаче разкрило, че Маринови не са купували или продавали никакви ниви.

Последният превод от 95 хиляди долара бил блокиран, когато Станьо Маринов отишъл да го изтегли кеш от банката. При разплитането на схемите на Маг Иванка се оказало, са измамени че поне 40 палестинци.

Иванка Маринова бе приведена в сливенския затвор миналата година.

В края на март тази година бащата на "слепите шофьори" от Долни Дъбник- Иван Маринов почина внезапно и не дочака присъдата на ВКС. Оттогава за финансовото благополучие на синовете му Горан и Станьо помага брат му Върбан Маринов. Той, съпругата му и техните синове, които са първи братовчеди на "слепците", заработват пари в Германия.

Фамилията е осъдена общо на 41 години затвор. Майката Иванка Маринова ще лежи 8 години в затвора, Горан Станев - е с присъда 3 години и половина, 9 за Станьо Маринов.