Най-малко 22 души бяха убити, а 50 до 60 бяха ранени при масова стрелба в град Люистън, щата Мейн, съобщи телевизия "Фокс нюз", позовавайки се на множество източници от правоохранителните органи, предаде Ройтерс.

Преди това щатската полиция на Мейн и окръжният шериф съобщиха, че снощи вечерта в града е имало активен стрелец, но не предоставиха подробности.

Според "Фокс нюз" стрелецът открил огън на три места - в ресторант, магазин и развлекателен център.

Службата на шерифа на окръг Андроскогин публикува две снимки на заподозрения във "Фейсбук" Робърт Кард, като заяви, че той все още е на свобода. Шерифът на окръга помоли обществеността за помощ за идентифициране на заподозрения на снимката - брадат мъж в блуза с дълъг ръкав и дънки, който държи винтовка в позиция за стрелба.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК>>

Снимки: АР/БТА

Медицинският център "Централен Мейн" в Люистън публикува изявление, в което се казва, че е "реагирал на събитие с масови жертви, масов стрелец" и се координира с болниците в района, за да приема пациенти, допълва БТА.

Снимка: AP/БТА

Люистън е част от окръг Андроскогин и се намира на около 56 километра северно от най-големия град в щата Мейн - Портланд.

Говорител на Министерството на обществената безопасност на щата Мейн призовава жителите да останат в домовете си със заключени врати, а от полицията настояват хората да стоят далече от улиците за да не създават пречки на органите на реда.

"Ако хората го видят, не трябва да се доближават до Кард или да се свързват с него по какъвто и да е начин", каза комисарят по обществената безопасност на Мейн Майк Сошук на пресконференция в сряда вечерта.

 Кой е стрелецът?

40-годишният Роърд Кард произхожда от Бутан. Той е сертифициран инструктор по огнестрелно оръжие и член на резерва на армията на САЩ, казаха пред CNN представители на правоприлагащите органи в Мейн. Кард наскоро е отправял и заплахи за извършване на стрелба в съоръжение на Националната гвардия в Сако, Мейн. През годините Кард се е борил с няколко психични проблеми и дори е твърдял, че чува тревожни гласове.

През лятото на тази година психичните проблеми на Кард довели до приемането му в психиатрично заведение. След двуседмичен престой той е освободен, но конкретните причини за обвързването му и резултатите от прегледа на психичното му състояние остават в тайна. И докато властите го издирват, възникват въпроси относно подкрепата за психичното здраве и достъпа до оръжие в САЩ.