Заподозреният за нападението срещу преподавател и студенти в професионален колеж във финландския град Куопио е гражданин на Финландия. Това съобщи финландската полиция в Туитър, цитирана от ТАСС и БТА.

"Става дума за мъж, който е гражданин на Финландия, роден тук", се казва в съобщението. Според полицията у него е имало "хладно оръжие, което е използвал, и огнестрелно". По първоначална информация, мъжът е влетял със сабя в ръка и е намушкал във врата и корема един от студентите. 

"Заподозреният е сериозно пострадал при задържането и е приет за лечение в Университетската болница в Куопио", посочи тя. Обвинен е в опит за убийство и няколко случая на извършване на насилие.

По информация на вестник "Илталехти" самият заподозрян е учел в колежа. По разкази на очевидци той влязъл в сградата на учебното заведение със сабя или меч в ръцете си. Той нападнал преподавател по време на занятие и тогава настъпила паника. Част от студентите започнали да замерят нападателя със столове. В резултат един човек загинал, а десет са ранени, включително полицай. Сред ранените е и предполагаемият извършител, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Драмата се е разиграла в професионалния колеж "Сало", който се помещава в сградата на търговския център "Херман".

Ситуацията е приключила, добави полицията, цитирана от Ройтерс.

За последните 12 години във Финландия са извършени две нападения срещу учебни заведения, завършили с жертви. През 2007 г. ученик в гимназия "Йокела" застреля осем души, преди да се самоубие. През 2008 г. 22-годишен студент в професионален колеж в град Каухайоки застреля десет души, след което се самоуби, отбелязва Ройтерс.