Над 94 милиарда долара са преминали като оборот през разследваната фирма за криптовалута "Нексо", в чиито офиси тази сутрин влязоха МВР и прокуратурата. Един от клиентите на платформата е финансирал терористични актове. Това обявиха на брифинг относно специализираната акция в София говорителят на главния прокурор Сийка Милева и ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" Светослав Василев.

"На територията на столицата се провеждат активни действия по разследване с цел неутрализиране на незаконна престъпна дейност на криптобанката "Нексо". Тази криптобанка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми за криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на Република България", коментира Милева.

По думите ѝ криптобанката е действала чрез множество регистрирани търговски дружества, по-голямата част от които "представляват пощенски кутии - тоест кухи фирми". 

Снимка: БТА

"Над 300 колеги работят по тази мащабна акция, досега не е правено такова нещо - това са 35 следователи от Националната следствена служба, служители на ДАНС, на жандармерията, служители на СДВР", отбеляза още говорителят на главния прокурор и добави, че досъдебното производство е под надзора и ръководството на Софийската градска прокуратура, като се разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами. 

Снимка: БТА

"Можем да поясним, че за последните 5 години като оборот през платформата са преминали над 94 млрд. долара. Установено е също и са събрани доказателства, че клиент на платформата е лице, за което е официално обявено, че финансира терористични актове", разкри Милева.

От своя страна ръководителят на отдел "Киберпрестъпност" Светослав Василев уточни, че платформата е действала в няколко държави, а в някои от тях е била и забранена.

"Знаете за проблемите им в САЩ, те формално напускат Щатите, въпреки че това не се е случило. В момента тече разследването и се извършват претърсвания и изземвания в над 15 адреса - установиха се нови адреси на свързани с криптоплатформата "Нексо", установяват се и нови лица, някои от тях са в България", посочи Василев.

Снимка: БТА

И допълни още, че са установили над 3 600 000 транзакции от и към криптоборсата. "Някои от тях са с изключително рискови играчи на борсата", подчерта той.

Малко по-рано беше съобщено, че се провежда акция на бул. "Никола Вапцаров" 16. На адреса, на който се намира офисът на компанията "Нексо", пристигнаха служители на прокуратурата и МВР.