Прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столична фирма, предаде БТА. Акцията се провежда на бул. "Никола Вапцаров" 16.

Около 10:00 ч. съвместните екипи на жандармерията и прокуратурата пристигнаха в двата офиса, където и в момента текат действия по разследването.

Снимка: БТА

По информация на БНТ в столицата се провежда международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия, а служителите на прокуратурата и ДАНС претърсват офисите на фирма, занимаваща се с криптовалута.

Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.

Снимка: БТА

Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.

Проверката за дейността на криптокомпанията у нас е започнала преди няколко месеца, след като чужди служби са засекли съмнителни транзакции, за които имало данни, че целят заобикаляне на наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, както и на фирми и граждани от Руската Федерация, добавя БНТ.

Снимка: БТА

По информация на bTV проверката е на българската фирма "Нексо". Тя е свързана с бившия депутат от "Реформаторския блок" Антони Тренчев, съдружника му Коста Кънчев и сина на бившата социална министърка Лидия Шулева - Георги Шулев. По неофициални данни на телевизията са замесени и Калин Методиев, и Сокол Янков. Прокуратурата в Ню Йорк вече съди фирмата.

Очаква се да бъде оповестена официална информация за акцията от вътрешното ведомство и държавното обвинение малко по-късно днес.