Вече има няколко задържани за погрома в столично заведение, като до края на деня се очаква всички да бъдат арестувани. Собственикът на известния ресторант "Бесо", в който вчера вечерта група мъже трошиха мебели пред очите на клиентите, обаче не е подал сигнал в полицията. Това обяви не пресконференция главният секретар на МВР Ивайло Иванов след среща с участието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на Националната полиция и на СДВР.

"Факт е, че такъв сигнал не е подаван. Това значи, че не е искал да се намеси МВР и държавата, но така или иначе ние се намесихме и те вече го разбират много добре това нещо. Той можеше първо да ни подаде сигнал, а след това да качва записите в социалните мрежи. Мисля, че МВР трябва да се грижи за реда, а не хората да решават нещата чрез социални мрежи. Нашите действия стартираха, след като видяхме публикации в медиите, самосезирахме се. Недопустимо е през 2019 г. да се случват такива неща в заведения, които се посещават от много хора в столицата. Тези времена отдавна са отминали. Ако имат някакви неуредени бизнес отношения, има законов ред и съд, с които да си разрешат проблемите. Но по този начин няма да стане", категоричен беше Иванов.

Той уточни, че собственикът, който заяви, че се страхува за своята и на семейството си безопасност, не е отправил молба за охрана към МВР.

"По разпореждане на премиера ни беше казано да предприемем всички действия, за да установим причините за извършване на тези хулигански действия и да установим и задържим извършителите", каза още главният секретар.

Той подчерта, че подобни действия няма да се толерират и заяви, че поръчителите и извършителите на това деяние ще понесат последствията съгласно закона.

Иванов уточни, че шестима са преките извършители. Трима са установени, като един от тях е задържан, а за другите двама скоро ще последва същото. Един от тримата е криминално проявен. Както вече беше съобщено - арестуван е и поръчителят на нападението, който се оказа другият собтвеник на заведението. И двамата са разпитани. Основната версия е неуредени финансови взаимоотношения между двамата бизнес партньори. По информация на bTV задържаният се казва Красен Кръстев, който има две общи фирми с Емануил Лазаров - разпространил видеото от наказателната акция.

"Разследването е в ход. Предстои доклад на прокуратурата, с която сме в непрекъснат контакт от снощи, и ние ще им проверим целия бизнес", закани се главният секретар.

Той уточни, че извършителите са задържани за 24 часа, а след това прокуратурата взема решение за удължаване на мярката до 72 часа.