Издирваният убиец от Костенец Стоян Зайков, който снощи се самоуби след престрелка с полицията, се е прострелял в торса със самоделна пушка. Това съобщи на извънреден брифинг директорът на Областната дирекция на МВР Николай Спасов.

По думите му, при огледа на тялото на 43-годишния мъж е установено, че използваното от него оръжие е 12-ти калибър.

"Полицаите не използват 12 калибър оръжие", лаконичен бе Николай Спасов.

Шефът на МВР-София обаче не уточни дали се касае за същата пушка, с която бе извършено убийството на 42-годишния Валентин Петров в Костенец.

Стоян Зайков е забелязан вчера от полицаи, които обхождали района около оловния завод край Долна Баня, допълни комисар Спасов. Не е имало сигнали от граждани.

"От направените анализи и профилът беше установено неговото движение. Той през цялото време се движеше от Горна Василица до Долна Баня, в Свети Спас, където има няколко разбити къщи по безспорен начин сме доказали неговото присъствие. Зайков изминавал по 20 км на ден, бягайки от преследващите го заради две убийства в Костенец в средата на месеца. От анализа, който направиха и движението му по време и място, съоветно снощи, колеги, които обхождаха района, забелязаха лице, което отговаря на описанието на Зайков. Когато го заграждат - се чуват изстрели. Незабавно бяха сформирани екипи и са насочени към мястото, като е имало и от изстрели, които са били предупредителни. Спрямо Зайков не е употребявано оръжие или физическа сила", добави директорът на МВР-София.

Вътрешният министър Младен Маринов пък обясни, че при издирването на Зайков са използвани всички технически средства и нововъведения.

"Разположени бяха над 70 фотокапана и различни други технически средства, които няма да споменавам, тъй като ще издадем методите си на работа", коментира Маринов.

Директорът на МВР-София каза още, че със сигурност Стоян Зайков е извършителят на убийството на 38-годишната му бивша съпруга Милена Шишкова на 9 срещу 10 май. За това престъпление му е било повдигнато и обвинение.

Разследването е под надзора на Окръжната прокуратура в София.