"Полицейските служители не са проявили каквато и да било агресия. Преследването започва, като при тръгване лицето прави опит да блъсне нашия колега. Колегите започват процедура по изваждането му от автомобила. Пристига и екип на "Пътна полиция", като непосредствено след поставянето на белезници лицето получава конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е починал", заявиха на брифинг от МВР-Стара Загора по повод смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев. Към момента служителите, участвали в акцията, не са отстранени, защото все още нямало категорични данни, че те имат отношение към кончината на Пенев. От ръководството на старозагорската полиция отказаха да отговорят на въпроса ще има ли оставки.

Ето каква е хронологията на случилото се по думите на директора на ОДМВР - Стара Загора старши комисар Лазар Христов: 

"Служителите на МВР са действали по сигнал за въоръжено лице. Разполагаме със запис по този сигнал. Това лице в продължение на 20 минути реализира няколко пътно-транспортни произшествия, не изпълнява разпорежданията на полицаите и се движи в зони в централна градска част, които в този времеви период са населени и има много цивилни граждани", каза Христов.

Полицейският началник обясни, че сигналът на спешния телефон 112 е получен в 20:45 часа. Той гласял, че непълнолетни са заплашвани с нож от мъж на средна възраст. Отзовалите се на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало мъж.

"Когато нашите служители се приближават до колата за извършване на проверка, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отказва да се подчини на полицейското разпореждане. Към този момент той тръгва с колата, за да осуети проверката. Нашите служители го последват със служебния автомобил. Нашите служители не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила", категоричен бе директорът на ОДМВР - Стара Загора.

По думите на Христов думите по време на гонката преследваният е реализирал общо четири пътни инцидента - три със служебни автомобили на полицията и един с цивилен автомобил. Той подчерта, че през цялото време патрулните автомобили са били с включена светлинна и звукова сигнализация. 

"Преследването започва, когато лицето се опитва да прегази наш колега при тръгване. Служителят отстъпва назад, а автомобилът продължава в южна посока", допълни Христов.

Той блъска патрулка, която му препречила пътя, но успява да се измъкне. 

Общо близо 20 минути е продължило преследването в централна градска част в участъка по бул. "Цар Симеон Велики" до "Капитан Петко Войвода" и ул. "Иван Пашинов", непосредствено до парк "Артилерийски" в областния град.

"След като става ясно, че вследствие на катастрофата автомобилът няма възможност да продължи преследването, колегите започват действия по изваждане на лицето от колата. За съдействие пристига и екип на "Пътна полиция". Непосредствено след поставяне на белезници задържаният получава конвулсии. След оказване на спешна медицинска помощ е констатирано, че мъжът е починал. Пострадалите служители от Първо районно управление, които препречват пътя на нарушителя, са прегледани в болница, а единият е хоспитализиран с травми на главата и фрактура на ръката", обясни старши комисар Христов.

"Нашите колеги не са знаели нито криминалните прояви на лицето, нито психическото му здраве. Впоследствие установихме такива факти", каза още полицейският началник. По думите му, при разговорите с полицията Пенев се е дължал "неадекватно".

"Служителите на МВР са били там в изпълнение на служебните си задължения, опазвайки спокойствието на гражданите. Действали са съобразно ситуацията и решенията, които са взели на място. Никой от служителите не излиза на пътя с идеята да убива", подчерта старши комисар Христов.

"Към момента нямаме категорични данни, че смъртта на лицето е настъпила вследствие дейности на нашите служители. Назначили сме две проверки в ОДМВР-Стара Загора. Те ще бъдат извършени максимално кратко, обективно и в тази връзка трябва да изчакаме хода да следствието, за да станат ясни експертизите. Събрани са голям обем доказателство. Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите, били и те с пагони", заяви старши комисар Лазар Христов. 

На въпроса намерен ли е нож в колата на бившия борец, той отвърна: "Не мога да кажа. МВР няма отношение към разследването", което се извършва от следствието и прокуратурата. 

 

Полицейското преследване в Стара Загора завърши със смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев. Според полицията той не се подчинил на полицейско разпореждане и е починал в резултат на причинена от него катастрофа с полицейски автомобил. Близките на Пенев обаче твърдят, че е станал жертва на брутално полицейско насилие. При преследването е пострадал и полицай.

Вчера Окръжната прокуратура в Стара Загора излезе с информация за разследването по досъдебното производство за смъртта на Пенев. Съдебномедицинската експертиза е възложена на медици от Пловдив. 

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление - за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители.