Пресцентърът на МВР разпространи снимки с откритите пари, злато и автомобили по време на спецопарацията срещу телефонната мафия в Левски. Часове наред продължи обискът в къщата на смятания за тартор на ало-измамниците Димитър Серафимов-Келеша и синът му Васил.

При акцията на ГД "Национална полиция", ОДМВР - Плевен и Дирекция "Жандармерия" бяха арестувани 8 дуии - 7 в Левски, и един - който бил тяхно "муле", в София.

Събрани са много доказателства и предстои повдигане на обвинения, допълниха от МВР.

Снимка: БТА

На брифинг в Левски заместник-главният прокурор Иван Гешев отбеляза, че това е втората сериозна организирана престъпна група, действаща на територията на страната. Той подчерта, че набелязаните действия не са инцидентни.

"Нашата цел е от края на 2019 до лятото на 2020 година да се снижат нивата на тези престъпления. Извършителите живеят в разкош с къщи и скъпи автомобили, парадират с начин на живот, който не могат да си позволят българските пенсионери. Прокуратурата и МВР не могат да позволят организирани престъпни групи да тормозят възрастните хора в страната, да обират последните им спестявания. Държавата е длъжна на възрастните хора и те трябва да бъдат защитени", коментира Гешев.

Той поясни, че голяма част от извършителите на тези престъпления са с нисък социален и образователен статус.

Иван Гешев и Христо Терзийски говориха пред журналисти

Снимка: БТА

Началникът на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски поясни, че след доклад на прокуратурата е взето решение за задържане на членовете на организирана престъпна група и документиране на дейността им. Оперативната работа е стартирала преди седем месеца. Активно са се включили служители от ОДМВР - Плевен, защото извършителите живеят на територията на община Левски.

"В акцията са иззети десетки телефони - "основните им оръдия на труда" и около килограм злато. Групата е действала на територията на цялата страна по телефонни указатели. Първоначално членовете на престъпната група са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Всички са криминално проявени, а по-голямата част - и осъждани", поясни Терзийски.

Снимка: МВР

Шефът на ОДМВР-Плевен старши комисар Красимир Начев пък съобщи, че на територията на ОДМВР - Плевен от началото на 2019 година са регистрирани 18 телефонни измами, от които 16 са разкрити. След активна работа на служителите от звеното за противодействие на ало-измамите в дирекцията и в тясно сътрудничество с прокуратурата са възстановени над 66 хиляди лева на жертвите на тези престъпления.

Сестрата на 50-годишния Серафимов - Гергина, заявди пред журналисти:

"Той нищо не е направил. Вчера погреба баща ни. Има си заведение, от там изкава някой лев".

"Има данни, че е прал пари чрез заведението", каза обаче Красимир Начев.

Снимка: МВР

Вижте още снимки от находките, открити при акцията >>