Курсанти от Националния военен университет са били нападнати снощи, докато пътуват в посока от Сливен към село Гурково. Случката е станала към 19 часа, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Автомобилът им - "Ауди 80", е засечен от друга кола - "Опел Корса". След принудителното спиране, нападателят излиза от автомобила си и нанася удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите.

След подаден сигнал на телефон 112 служителите на МВР са издирили и задържали нападателя им. По случая е образувана проверка, а нападателят е задържан за 24 ч. в Районното управление на МВР-Казанлък.

Задържаният е Йордан Пенев. Лицето е от ромски произход и до момента има над 20 криминални регистрации - множество кражби, сред които кражби с взлом; хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда; възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди. Има данни, че той е извършител на още 11 престъпления, за които се очаква да му бъдат повдигнати обвинения, се казва още в съобщението на МО.

Случилото се става само няколко дни, след като братя роми пребиха военен командос край село Войводиново. Това предизвика остра реакция от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, който заяви, "че циганите са станали много нагли". Заради това му изказване срещу него беше подаден сигнал в Комисията за дискриминация, а редица ромски организации му поискаха оставката.

Нападението над командоса предизвика антиромски протести във Войводиново. Ромски протести пък се очакват в София.