Мъжът, чието тяло е намерено в землището на Търговище, е бил убит, а извършителят е задържан за 72 часа, каза в интервю за "Нова телевизия" директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Атанас Илков.

42-годишният мъж беше издирван по молба на близките му. На 10 януари той беше открит безжизнен на черен път, недалеч от разклона за Разград.

"В хода на разследването беше установено, че той е имал близки отношения с негов приятел. Имали са общи теми и най-вече ги е свързвала тяхната симпатия към оръжието. Първоначалната ни версия беше, че може да има неуредени финансови или имуществени отношения между тях. Впоследствие се оказа, че в местността, където е намерен трупът и автомобилът, в същия ден двамата са стреляли с незаконните си оръжия. При боравенето с оръжията извършителят е произвел неволен изстрел, прострелял е убития и той е починал на място", добави главен комисар Атанас Илков, цитиран от БТА.

Дали е имало умисъл или е по непредпазливост ще се изяснява, уточни той.

И двамата мъже са криминално проявени. Убитият е имал прояви, свързани с разпространение на наркотици и причиняване на телесна повреда, а извършителят е осъществявал и кражби, каза още Илков.

Той обясни, че извършителят се е опитал да въведе в заблуждение полицията. Казал е, че си е купил незаконна пушка и с нея може да е настъпил нежелан инцидент.

"Има установени две незаконно притежавани оръжие - пушката, намерена на местопроизшествието и второ, което е много старо и вече негодно. Именно това може и да е причината за произвеждането на изстрел", каза главен комисар Илков. Той добави, че огнестрелно оръжие от типа на автоматите е довело да смъртта на мъжа.

Малко по-късно на брифинг заместник-окръжният прокурор и говорител на Окръжната прокуратура Васил Ангелов и ст. комисар Светлин Петев - директор на Областната дирекция на МВР в Търговище, съобщиха, че вече има задържан за убийството на мъжа от Търговище - 44-годишен гражданин, познат на жертвата.

Мотивите за извършване на престъплението са в процес на изясняване. Повдигнато е обвинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство, като за това прокуратурата изхожда от събраните данни и доказателства към момента, каза Васил Ангелов. Жертвата е простреляна в тила. На място са открити гилзи от два вида оръжие.

"Извършителят признава факта на прострелването на жертвата с огнестрелно оръжие. Има своята версия за причините и обстоятелствата, довели до това. Неговата версия се проверява. Твърди, че става дума за случайно прострелване по непредпазливост, което ще бъде установено с допълнителни експерти", добави заместник- окръжният прокурор. Извършителят е взел мерки да заличи следите - изхвърлил е оръжието, част от облеклото си, напуснал е местопроизшествието, сменил е гумите на колата си.

Снимка: БТА

Оръжието, с което е извършено престъплението, не е регистрирано. То не е на въоръжение в момента в армията. Предстои да бъде установен видът му. Оръжието, с което е извършено убийството - дългоцевно, е намерено. Ангелов добави, че към момента няма данни двамата да са имали бизнес отношения.

Жертвата и заподозреният за убийството са известни на органите на полицията с извършени от тях криминални прояви назад във времето, каза Петев, цитиран от БТА. Осъждани са.

Ангелов посочи, че извършителят е осъждан три пъти: за кражба, за обсебване и за шофиране с алкохол в кръвта. Реабилитиран е към момента на извършването на деянието. Жертвата е осъждана четири пъти: за незаконно държане и разпространение на наркотици, включително и в учебни заведения от 2002 г. , като тогава е изтърпял шестгодишна присъда.

Жертвата има автокъща. За обвиняемия, властите нямат данни да упражнява законна дейност. Той има семейство и две деца.

Извършителят е задържан за 72 часа, днес ще бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража". По случая са назначени множество експерти - съдебно медицинска, балистична за оръжията и за линията на стрелбата.