Поругателят на гроба на патриарх Неофит в храм "Св. Неделя" беше разкрит от записа на охранителните камери на църквата.

Българската патриаршия публикува във Фейсбук видеото, на което се вижда, че вандализмът е извършен късно вечерта на 15 април малко преди полунощ, между 23:37 и 23:38 часа.

Кадрите са запечатали как мъж, облечен в работен гащеризон, отива до гроба и започва да блъска дървения кръст, след което го изтръгва от пръстта и го захвърля с ярост, като същевременно бута и кандилото. Вандалът е сам, когато извършва посегателството, се вижда от записа.

После извършителят се опитва да свали и скъса двете черни, траурни знамена, които се спускат пред входа на храма, но не успява.

По-рано днес от БПЦ съобщиха за вандалщината с кръста на гроба на покойния патриарх, като уточниха, че не само е изваден, но и част от него е счупена. Още днес сутринта щетите са били възстановени.

Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите, се казва още в съобщението.

Оказва се, че това е второто поругаване на гроба на покойния водач на БПЦ, който се намира под колонадата на храма.

"В рамките на само няколко дни гробът на упокоилия се Светейши патриарх бе поруган два пъти. Първото поругаване се случи на 14 април събота, а второто - на 15 април, в понеделник късно вечерта. Кръстът бе изваден от гроба и част от него бе счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на упокоилия се предстоятел на БПЦ.", съобщиха от Българската православна църква.

На 21 април, неделя, в храма "Св. Неделя" ще бъде отслужена заупокойна света литургия и панихида за 40 дни от кончината на патриарх Неофит, информира БТА.

Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 13 март след продължително боледуване във Военномедицинската академия вследствие на многоорганна недостатъчност.

Три дни по-късно България изпрати в последния му земен път патриарх Неофит с държавни почести, след което той беше погребан до катедралния митрополитски храм "Св. Неделя" в София, тъй като беше и софийски митрополит. Тленните му останки бяха положени от южната страна на храма, зад гроба на екзарх Йосиф, а хората продължиха да се покланят и да носят цветя и през следващите дни.