Към момента Северин Красимиров не е разпитван от наш разследващ полицай или прокурор. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред за арестуваният за убийството на журналистката Виктория Маринова.

"Няма да се връщам по отношение на това жестоко престъпление - беше намерена изнасилена и убита млада жена, която е член на борда на директорите на русенска телевизия. Изключително брутално убийство. Незабавно бяха взети необходимите действия по формиране на екип, оглед на местопроизшествието, работа със свидетели", припомни Маринов.

Той обясни, че по случая са работили както местни полицаи, така и служители на ГДБОП и ГД "Национална полиция". Маринов отбеляза, че "Институтът по психология на МВР също е бил включен. Още в първоначалния момент от института са направили много добър психо профил на евентуалния извършител.Беше направена аутопсия на трупа, бяха взети допълнителни следи, сподели вътрешният министър. Натискът беше изключително голям, включително и с внушения, които към онзи етап, които никой не можеше да потвърди с доказателства - че полицията няма да си свърши работата и няма да се води обективно разследване, заяви Маринов.

Министърът обясни, че на по-късен етап от разследването са били изведени две основни версии за престъплението, свързани с личния живот на жертвата. "След това вече се фокусирахме върху извършителя, който снощи беше задържан при добра комуникация с германската полиция. Бяха събрани множество доказателства, включително и от видеокамери", каза още той.

Маринов обясни, че в такива случаи много ясно личи какво е европейската система за сигурност и какво тя предлага при комуникация със страните. "Става въпрос за психично болен човек с необходимост от сексуално задоволяване. И заподозреният беше задържан в жилище на майка му в Германия. Вече текат процедури за освидетелстване на лицето по международната правна помощ.

Маринов обясни, че продължава работата по всички версии.

Работим по версията и за евентуални съучастници и мотиватори на Северин Красимиров за извършване на престъплението, каза Маринов.

"По отношение на напускането на държавата от извършителя - престъплението е извършено на 6.10.2018 г. между 11.00 и 11.40 ч. Той е напуснал законно границата на България през ГКПП "Дунав мост" в посока Румъния", каза още министърът и обясни, че той е влязъл в Германия с още двама души.

"В момента на напускането на страната ние все още нямахме информация, че той може да е извършител. Хубаво е, че граничният контрол го е регистрирал, че напуска и впоследствие достигаме до неговото местонахождение", обясни Маринов.

"До момента имаме събрани доказателства, които подкрепят в голяма степен, че той е действал ситуитивно и без предварителна подготовка. Това е подкрепено със свидетелски показания. Но работим и по тезата за търсене на негови евентуални съучастници и мотиватори на това престъпление", поясни Маринов.