Малко над 145 кг марихуана на обща стойност над 2,3 млн. лева е открита при съвместна проверка на митнически служители и гранични полицаи на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от Агенция "Митници". По случая е задържан шофьорът Мустафа Алтънай - 44-годишен австрийски гражданин от турски произход, а днес Хасковският окръжен съд му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража".

Случаят е от 10 август, но за него бе съобщено днес. На пункта в посока към Турция пристигнал влекач с полуремарке с румънска регистрация. Шофьорът представил пред митническите служители редовни документи за превозваната стока - прахообразни препарати за химическата промишленост от Западна Европа през България за Турция.

По искане на Главна дирекция "Гранична полиция", в която бил постъпил сигнал за незаконен превоз, камионът бил отклонен за щателна митническа проверка, включително с рентгенова апаратура.

В товарното помещение зад палети с декларираната стока, митническите служители открили пет сака и девет кашона, съдържащи общо 135 полиетиленови плика със суха тревиста маса. Направеният полеви наркотест показал, че става дума за марихуана.

Наркотичното вещество е с тегло 145.11 кг и е на стойност 2 321 760 лева. При личен преглед на водача в чантата му са открити и 2.40 грама хашиш на стойност 90 лева.

По случая се води разследване под надзора на прокуратурата.

Днес състав на Хасковския окръжен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо австрийския гражданин от турски произход Мустафа Алтънай. Според магистратите съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление, тъй като той не е български гражданин и няма адресна регистрация у нас. Същият многократно е преминавал през границите на страната, наясно е с режима на преминаване и няма трайна уседналост на територията на страната, което налага взимането на най-тежката мярка за процесуална принуда.

Ако Алтънай бъде признат за виновен, го грози наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Определението на съда може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд в Пловдив.

Мустафа Алтънай

Снимка: БТА

Мустафа Алтънай

Снимка: БТА

На 11 август и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха заповед за създаване на междуведомствено звено с цел да подпомага разследването по досъдебни производства, образуването на преписки, събирането и анализа на информация за организирани престъпни групи и лица, свързани с производство, държане и разпространение на наркотици, трафик на хора и незаконна миграция.

В рамките на 24 часа, след създаване на общо звено между МВР и Прокуратурата, по линия на наркотиците са задържани 139 души, образувани са 111 досъдебни производства. Иззети са половин килограм хероин и метаамфетамин, 147 кг марихуана, 21 кг канабис и 225 стръка засят канабис, съобщи по-рано днес заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев на брифинг в Съдебната палата.

Снимка: Агенция "Митници"