Вътрешният министър Калин Стоянов отрече да е имало изтичане на информация от ГДБОП по казуса с Мартин Божанов - Нотариуса. Коментарът му беше в отговор на твърденията на Бойко Рашков в телевизионно интервю, че от ГДБОП е изтичала информация за разпит на свидетели срещу Божанов, когато сегашният силов министър е бил шеф на дирекцията за борба с организираната престъпност.

"Не виждам точно за какво и как ме обвинява г-н Рашков. Чух неговото изказване. Аз не знам той къде, кога и с кого е правил срещи и какво са коментирали на тези срещи. ГДБОП е единствената структура, която събра данни, въз основа на които са образувани досъдебните производства в Софийска градска прокуратура", заяви Стоянов.

Вътрешният министър добави, че по негово решение е бил изключително стеснен кръгът от служители, които са работили по случая.

На въпрос дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, Калин Стоянов отговори, че това ще бъде изяснено в рамките на досъдебното производство. Той обясни, че наблюдаващият прокурор има право да поиска подобен тип информация и тя ще му бъде предоставена, ако това е необходимо.

Попитан дали са открити данни за полицаи, които са свързани с Божанов, министърът заяви, че абсолютно всички връзки и извършеното по преписките е докладвано в Софийската градска прокуратура, предаде БТА.

На този етап няма потвърдена информация полицейски коли да са стояли пред "SS" клуб и ресторант "Oсемте джуджета", но се извършват проверки, каза Калин Стоянов.

Стоянов потвърди, че бившата жена на Нотариуса е била разпитвана в ГДБОП, когато той е бил директор на службата. 

Попитан има ли обяснения как толкова години групата на Мартин Божанов е успявала да осъществява престъпната си дейност, без да бъде засечена от полицията, вътрешният министър каза: "Няма как да направя коментар по този въпрос, тъй като преди да стана директор на ГДБОП, бях ръководител на звеното за работа със служители под прикритие и не съм се занимавал с подобен тип престъпления и с този човек".

Вътрешният министър направи коментара пред журналисти, след като присъства на отчета на Главна дирекция "Гранична полиция" за миналата година.

Стоянов апелира да спрат опитите за внушения по линия на връщането на бежанци у нас. По думите му резултатът от отчета показва, че ГП се справя успешно с явлението нелегална миграция. Той добави, че това се дължи на денонощен труд най-вече на служителите от дирекцията.

За периода от 1 януари до 15 февруари 2023 г. е имало 8519 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, докато за същия период през т.г. те са 3023. Задържаните във вътрешността на страната за този период през 2023 г. са 640, т.г. те са 189, отчете шефът на "Гранична полиция" Антон Златанов.