Има получени 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти в сградата на МВР. 635 от сигналите са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции. Данните са до 10:00 часа днес. Стойностите на един глас са различни и варират от 40 до 150 лв., каза още министърът, цитиран от БТА.

Има голям брой сигнали за различни нарушения за изборното законодателство, за неправомерна агитация, унищожаване на имущество и др., каза още министърът. Калин Стоянов посочи, че през същия период на предизборната кампания за местна власт през 2019 г. са получени 431 сигнала. Близо три пъти повече са в момента, добави Стоянов. Образуваните досъдебни производства са 142, като за нарушаване на политическите права на гражданите са 124. В кампанията през 2019 г. - досъдебните производства са били едва 44, каза министърът.

За първи път МВР използва географската-информационна система - озаглавена е "Изборни процеси". Системата е инструмент, който е създаден с цел да подпомага информационната дейност на МВР при подготовката и провеждането на местните избори тази неделя. Характерното за нея е, че данните се актуализират в реално време - брой на постъпили сигнали, на извършени проверки и на сигналите с данни за престъпления, задържани и др., обясни Стоянов.

Има изключително по-голяма активност от страна на гражданите при подаването на сигнали, заяви главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Най-много сигнали са постъпили на територията на Бургас, следван от Варна, Монтана, Враца и София, каза още Коцев.

Схемите са добре известни - дават се обещания за осигуряване на работа, опрощаване на дългове, обещания за дърва за огрев срещу глас, обясни главният секретар на МВР. По думите му ежедневно се провеждат специализирани полицейски операции, за да бъде ограничен купеният вот.

В края на миналата седмица има първа осъдителна присъда по образувано бързо производство на територията на област Плевен, каза главен комисар Коцев. По отношение на казуса в Несебър също се върви към финал на разследването, добави той.

За обезпечаването на избирателните секции ще участват около 15 500 служители на МВР, съобщи главен комисар Коцев.

Относно предложението да бъде въведен праг при тестването на шофьорите за наркотици, както е при алкохола, вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че е правилно да бъде въведен. До момента се носи наказателна отговорност, когато има наличие на наркотично вещество в кръвта. Въпросът е дали човекът е под въздействие на наркотично вещество, когато му е взета проба, каза той.

Снимка: БТА

Гражданин, който е бил преди три дни в Нидерландия, там знаете какъв е режимът по отношение на марихуаната, може да е употребил чай или закуска, която те правят с наличието на такива вещества. Връщайки се в България след два-три дни, правят му тест, нашите тестове може да покажат, че той има наличие на наркотик в кръвта, но всъщност той не е под въздействие на наркотичното вещество. Това се цели с тази промяна, обясни Калин Стоянов.

Няма данни за съучастници на мъжа, задържан в София и обвинен за това, че призовава за свещена война спрямо израелци и американци.

"Възможно е Австрия да промени позицията си за членството на България в Шенген до края на годината"

Абсолютно е възможно - така отговори министърът на вътрешните работи на въпрос на БТА дали е възможно Австрия да промени позицията си за членството на България в Шенген до края на годината.

"За нас е немислимо в момента да разширим Шенген, но това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския премиер Николай Денков, който беше на еднодневно посещение във Виена преди дни.

От началото на тази година българските гранични власти са предотвратили около 165 000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, каза днес Калин Стоянов и добави, че е запознал австрийските власти с този факт. Според него МВР си е свършило работата и остава българското правителство и ЕС да направят всичко възможно и да накарат Австрия да започне да спазва правилата и договорните отношения на ЕС.

Снимка: БТА

Според Калин Стоянов изказването на Марк Рюте е директен отговор, че Нидерландия е готова да свали ветото и България да бъде приета в Шенген. Както информира БТА преди дни - премиерът на Нидерландия Марк Рюте обеща подкрепа за присъединяването на България към Шенген, ако има положителна оценка от ЕК.

Те (бел. ред.: Нидерландия) ще се позоват на решенията на ЕК, но всички знаем, че ЕК твърдо ни подкрепя да влезем в Шенген до края на тази година, каза Калин Стоянов.

Нидерландия и Австрия бяха единствените страни в ЕС, които през декември миналата година не подкрепиха приемането на България и Румъния в Шенген.