Задържаха 50-годишен палестинец в София по сигнал на ДАНС, призовавал за джихад във видеоклип и за извършване на масови нападения на израелски, американски и европейски обекти. Той е записал сам видеото си, облечен в характерни дрехи за терористични групировки. В клипа мъжът обявява свещена война и призовава Аллах да отмъсти за ставащото в Палестина, стана ясно от думите на ръководителя на Софийската градска прокуратура, прокурор Илияна Кирилова. В брифинга участваха и ръководителят на Софийската заместник-градските прокурори Христо Кръстев и Иво Илиев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов.

Чужденецът е разпространил видеоклипа до двама души от мобилен телефон, който е иззет снощи от дома му при задържането му. Сигналът от ДАНС е подаден до СГП в 17.00 часа, след което са предприети екстрени действия. Мъжът е арестуван веднага след протеста в защита на Палестина снощи, който се проведе в столицата.

При претърсването в дома му, извършено съвместно със спецагенцията за национална сигурност, са иззети два мобилни апарата, компютърни конфигурации, както и множество материали, които са вероятно написани на арабски език, като предстои да се уточни какво пише в тях. Намерено е и знамето на "Ислямска държава", както и хладно оръжие, уточни прокурор Христо Кръстев. 

Извършена е и лицево-идентификационна експертиза, за да се засече, че мъжът и авторът на видеото, записал радикалния призив, са едно и също лице. На брифинга стана ясно, че арестуваният е роден в Бейрут, Ливан, като се смята, че той е палестински гражданин.

Палестинецът е привлечен като обвиняем по чл. 407 от Наказателния кодекс, който третира престъпленията против мира, и предвид високата обществена опасност е задържан до 72 часа. За това престъпление, което се смята като призив към война, наказанието е 8 години лишаване от свобода. Мярката за задържането му ще бъде гледана в петък или в събота, уточниха от СГП.

Мъжът се подвизава в България още от 1996 г., не работи нищо, женен е, а статут на постоянно пребиваващ е получил едва през 2004 г. Той обаче е осъждан през 2017 г. за нелегален трафик на афганистанци през 2016, като при проверка на магистрала "Тракия" е опитал безуспешно да подкупи с 200 евро полицаите, които са го спрели. Той обаче вече е реабилитиран за това престъпление. 

Главният секретар на МВР Живко Коцев допълни, че палестинецът притежава и боен опит.

"Участвал е във военни действия и считаме, че сме реагирали бързо и адекватно преди да се случат най-тежките последици", каза Коцев.

По думите му службите са наблюдавали през годините процеса на неговата саморадикализация.