Испанската полиция иззе внесени от Украйна антични бижута, чиято стойност се оценява на около 60 милиона евро, предаде ДПА.

Акцията, при която са задържани трима испанци и двама украинци, един от които е православен свещеник, беше проведена в сътрудничество с украинските власти.

Помощ за оказали също България, Република Северна Македония, Албания и Република Кипър, отбелязват Франс прес и БТА.

Конфискувани са 11 бижута, сред които златен колан, украсен с орнаменти във формата на глави на овни, и майсторски изработени верижки, обсипани със скъпоценни камъни, датиращи от времето на гръцко-скитската култура между VIII и IV в. пр.н.е., посочва ДПА.

Скитите са обитавали номадските земи на север от Черно море, които попадат на територията на днешна Украйна и Южна Русия, отбелязва ДПА.

Иззетите бижута имат голяма историческа стойност и за последен път са би изложени пред широката общественост в Киев между 2009 и 2013 г.

Според полицията те са били изнесени незаконно от Украйна преди май 2016 година. Задържаните хора са заподозрени в участие в престъпна група, която е възнамерявала да продаде ювелирните изделия. Предполага се, че арестуваният свещеник е подготвял фалшиви документи, с които да представи колекцията като църковна собственост, но засега разследващите не дават информация за коя точно Църква в Украйна става въпрос.

Предстои бижутата да бъдат предадени за експертиза на испанския Национален археологически музей и по-късно ще бъдат върнати в Украйна.