Снимката на сина на бизнесмена Миню Стайков - Стайко Стайков, вече е публикувана на сайта на Интерпол. Така 29-годишният мъж е обявен официално за издирване с червена бюлетина от международната полицейска организация.

Още след акцията срещу баща му в началото на септември той беше обявен за издирване с международна заповед за арест по обвинението, че е член на престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и нелегално производство на цигари.

Според прокуратурата в бандата влизат още самият Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов, синът на кмета на Карнобат Иван Димитров и други 4-има. Алкохолният бос и другите двама бяха оставени за постоянно в ареста.

След претърсването във "Винпром Карнобат", "Сис индъстрийс" и "Топаз мел" в София и Карнобат от държавното обвинение обявиха, че става дума за верига от свързани фирми. Доказателствата сочели, че се извършва дейност в нелегална тютюнева фабрика, а парите се влагат в легален бизнес.

Снимка: Интерпол

"Възложили сме 40 данъчни ревизии на различни дружества, които ще ни дадат пълна картина на извършените престъпления. 38 адреса бяха претърсени, интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство", заяви тогава наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев.

По-късно прокуратурата представи нови десет тома доказателства, от които става ясно, че групата е извършила и злоупотреба с фондове от ЕС в размер от 7 млн. лв. Престъпната схема била следната - деца на служители на Стайков във фирмата "Сис Индъстрис" кандидатствали по програмата "Млад фермер", а отпуснатите им евросредства са предавали на него.

Междувременно и друг известен бизнесмен, който в последно време беше атакуван от прокуратурата - Ветко Арабаджиев, също все още не е се върнал в България, въпреки уверенията на адвоката му, че не се укрива. Собственикът на хотел "Маринела" и съпругата му Маринела бяха обявени за издирване, след като се разбра, че са били във Франция на почивка. Синът им обаче беше задържан и оставен в ареста.