Митничари и граничари на ГКПП Лесово хванаха украинец с 2028 грама контрабандни златни изделия, скрити в чанта с двойно дъно, съобщиха от Агенция "Митници" и Окръжната прокуратура в Ямбол. 

45-годишният Роман П. пътувал в микробус с украинска регистрация, който пристигнал на граничния пункт от Турция в сряда следобяд.

Шофьорът и всички 9 пътници в микробуса, украински граждани, заявили, че не внасят нищо за деклариране. При извършената митническа проверка на превозното средство и багажа на пътниците обаче в двойното дъно на една от пътните чанти са намерени осем пакета, увити в тъмно тиксо.

Съдържанието на пакетите се оказва бижутерски златни изделия с фабрични маркировки, с измерено общо тегло 2028 грама и на обща стойност 131 612 лв.

Установено е, че чантата е собственост на един от пътниците в микробуса - Роман П. Той е задържан и му е повдигнато обвинение за контрабанда. Предстои в следващите дни Окръжната прокуратура в Ямбол да внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо украинеца.

Бижутата са иззети и подлежат на отнемане в полза на държавата.