Задържан е подателят на бомбената заплаха за училищата в страната. Това съобщи във Враца главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. Задържаният е на 32 години и е от област Добрич.

Съобщението е подадено снощи на електронната поща на спешния телефон 112 и в него се казва, че ще избухнат бомби в училищата в цялата страна.

"Съобразно процедурите са предприети незабавни мерки, съвместно с училищните ръководства, с колегите от Областните дирекции, със специализирания отдел "Киберпрестъпност". Оказа се, че няма поставени такива, няма основания за безпокойство и преди около час е установен извършителят, на около 32 години, живее на територията на област Добрич. Открито е и устройството, от което са изпратени заплахите", обясни Коцев. Действията са осъществени преди началото на учебните занятия и в координация с областните управители, представителите на регионалните управления на образованието и директорите на учебните заведения.

Главният секретар каза още, че причината за изпращане на съобщението е в процес на разследване.

Заради заплахата в някои училища в страната бе обявен неучебен ден, включително в 6 от 10-те общини в област Враца - Козлодуй, Хайредин, Мизия, Борован, Роман и Криводол.

Последната вълна от бомбени заплахи в училищата в страната бе през октомври м.г. Тогава сигнали за бомба бяха получени в областите Бургас, Русе, Стара Загора, София и Сливен. МВР установи, че сигналите не са изпратени от България, но не откриха връзка с руски хакерски атаки.

През март десетки училища също бяха затворени отново заради бомбени заплахи. Няколко седмици по-късно пък ГДБОП задържа трима ученици за изпращане на сигнали за бомба в учебни заведения.