Заради поредна заплаха за поставени взривни устройва в училища започват проверки на МВР в цялата страна, съобщиха от ведомството. Заплахата е получена снощи по електронна поща в центъра на тел. 112. В съобщението не е посочено кои конкретни училища са застрашени.

Действията на полицията днес са осъществени преди началото на учебните занятия и в координация с областните управители, представителите на регионалните управления на образованието и директорите на учебните заведения. Към момента сигналът не се потвърждава и занятията се провеждат по план. Полицейските действия ще продължат през целия ден.

Неучебен ден е обявен в общините Козлодуй, Хайредин, Криводол, Борован, Мизия и Роман заради бомбена заплаха към училищата в цялата страна, каза началникът на Регионалното управление по образованието Лорета Колева. В останалите три - Враца, Мездра, Бяла Слатина и Оряхово, се провеждат редовни учебни занятия.

Кметът на Община Хайредин Тодор Алексиев заяви, че за заплахата е информиран късно в понеделник от органите на МВР и взето своевременно решение денят да е неучебен.

Снощи кметовете на Козлодуй, Хайредин и Мизия излязоха със съобщения в социалните мрежи, че по тяхно разпореждане 23.01.2024 г., вторник ще бъде неучебен за всички училища на територията на общините, като бомбена заплаха е отправена към всички училища в област Враца. 

"Освобождаването на учениците се налага във връзка с непредвидената ситуация, създала се поради получена заплаха на тел. 112. Информацията е получена от ръководството на РУ - Козлодуй. Бомбена заплаха е отправена към всички училища в област Враца", съобщават от общинската управа в Козлодуй", съобщиха от община Козлодуй във фейсбук страницата си снощи.

Община Мизия също публикува съобщение:

"Освобождаването на учениците от учебни занятия се налага във връзка с подаден сигнал за бомбена заплаха на тел. 112, който касае всички училища на територията на област Враца. Информацията е получена от ръководството на Участък Мизия. Ще бъдат предприети всички необходими мерки за осигуряване безопасността на учениците от отговорните институции".

Преди началото на учебните часове сградите в София, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен, и Русе са били претърсени от полицията. Няма данни за нищо притеснително. Полицейското присъствие в района на училищата ще бъде засилен.

Превантивни проверки за наличие на съмнителни предмети се извършват и на територията на всички училища в област Стара Загора от служители на Областната дирекция (ОД) на МВР, съобщи Милена Йолдова-Стоянова, началник на Регионалното управление по образование в Стара Загора. Тя уточни, че няма да бъде нарушен учебният процес за учениците. От ОД на МВР уточниха, че към момента няма постъпили сигнали за взривни устройства на територията на учебни заведения в областта.

Последната вълна от бомбени заплахи в много училища в страната бе през октомври м.г. Тогава сигнали за бомба бяха получени в областите Бургас, Русе, Стара Загора, София и Сливен. Тогава от МВР съобщиха, че сигналите не са изпратени от България, но не откриха връзка с руски хакерски атаки.

През март десетки училища също бяха затворени отново заради бомбени заплахи. Няколко седмици по-късно пък ГДБОП задържа трима ученици за изпращане на сигнали за бомба в учебни заведения.