Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет заради спиране или забавяне на работата по редица досъдебни производства, водени от ГДБОП и спецпрокуратурата. В него той информира за възникващите от това затруднения в разследването на организирани престъпни групи, информират от МВР.

В писмото на Тодоров става дума за 25 досъдебни производства, при които има такова забавяне, като само пет от тях са от последните три седмици. Въпреки създадената организация и съгласувана дата за провеждане на специализирани полицейски операции с цел задържане на лица, документиране и пресичане на престъпна дейност на организирани престъпни групи, реализациите биват отменяни от наблюдаващите прокурори.

Посочваните мотиви са висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура и други.

Така, според Тодоров, се стига до прекомерното забавяне на операции, което пък от своя страна е причина преструктуриране на групите. Освен това има случаи свидетели да се отказват от показания, изтичат срокове за експлоатация на специални разузнавателни средства и други. Вече е факт и недоволство от страна на пострадали, по чиито сигнали са образувани дела, но приключването им е забавено и съответно преминаването в съдебна фаза.