Задържано е част от ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина,  включително и председателя на агенцията Петър Харалампиев, както и главния секретар. Това стана ясно от краткото изявление на заместник-главния прокурор Иван Гешев, който заедно с Антон Славчев, зам.-председател на КПКОНПИ, направи кратко изявление по повод хода на разследването в Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/.

Той допълни, че обвинения ще има най-рано утре, а повече подробности в сряда.

Прокуратурата разследва престъпна група за длъжностни престъпления, документни престъпления и подкупи. Към този момент се работи с над 20 лица от ДАБЧ. Акцията се провежда в три града в страната.

"Действията по разследването продължават и към момента и не е в интерес на разследването да даваме повече подробности. Повече могат да бъдат казани най-рано в сряда. Касае се за наказателно досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, с което работим с колегите от КПКОНПИ. Изявлението е пред СДВР, защото с постановление сме им възложили друг сегмент от нашата дейност, свързан с охраната на провежданите действия по разследването. Става въпрос за производство за организирана престъпна група, занимаваща се с длъжностни престъпления, документни престъпления и подкупи. Към този момент се работи с над 20 лица. Задържано е част от ръководството на ДАБЧ, включително и председателят и главният секретар. Работи се със зам.- председателя на Агенцията", обяви Иван Гешев.

Dir.bg припомня, че сигналът, по който започва разследването е за издавани документи за български произход срещу 5000 евро. По него се работи от около 4 месеца. В групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. Именно заради тези посредници освен в София, били обиските в Плевен и Кюстендил. Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право на това, те са получавали българско гражданство и свободно движение на територията на целия Европейски съюз. Тепърва ще се изчислява каква е генерираната печалба, както и колко граждани на Украйна, Македония и Молдова неправомерно са получили българско гражданство.

Председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев пое ръководството през май 2017 година. Преди това, от декември 2014 г. до май 2017 г. Харалампиев бе заместник областен управител на област София, а преди това изпълнителен директор и член на Управителния съвет на фондация "Българе".

В края на ноември миналата година председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Харалампиев, назначен по препоръка на вицепремиера Красимир Каракачанов, бе набеден в публикации за почитател на нацизма. 

Доказателството бе негова стара снимка с фланелка, на която пише Wehrmacht (Вермахт), както се наричаха въоръжените сили на Германия при фюрера на Третия райх Адолф Хитлер.

Оказа се, че въпросната фланелка е на едноименна американска група, чийто почитател е "Бато Харо", както е озаглавил профила си във Фейсбук Петър Харалампиев. Тогава в отговор той поздрави загрижените си доброжелатели с парче на въпросната група: "Аман от неразбиране, глупости и небивалици!?! Та по този повод ето едно поздравче до всички ценители на тежката музика с това яко, здраво рок парче на североамериканската култова, ъндърграунд, тежка рок банда от Орегон- правеща готина кросоувър музика още от средата на '80те години на миналия век ! Да живее готината музика и свободата- правете любов, не война ! :)".

В компромата срещу Бато Харо бе изтъкнато още, че макар и кадър на ВМРО, бил организирал у нас концерти на сръбските звезди Лепа Брена и Цеца Величкович, наречени "чалга-звезди".

През февруари 2014 година проверка в ДАБЧ показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. Тогава стана ясно, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени.

В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство. Сигналът за двойните стандарти бе подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор, а проверката направена от Върховната административна прокуратура.

Днес от Обединени патриоти подкрепиха спецакцията, като се разграничиха от Харалампиев.