От началото на тази годината всяка седмица има по един задържан педофил, като само за миналата седмица в Кюстендил са арестувани двама. Единият се е занимавал с разпространение на материали за сексуална експлоатация, а другият е намирал жертви чрез фалшив профил във Фейсбук, обяви пред журналисти във Велико Търново началникът на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП Явор Колев.

Той уточни, че над 70 случая на сексуално насилие върху деца в интернет са разкрити за миналата година.

Колев обаче подчерта, че след като бъдат предадени на съд, тези хора в повечето случаи получават условна присъда, тъй като това е първото им криминално деяние. Все пак има и педофили с ефективни присъди "лишаване от свобода", уточни той.

По думите му най-уязвими са децата между втори и пети клас, защото са най-неопитни и най-лесно се поддават на манипулации. Затова най-информираните хора за опасностите в интернет трябва да бъдат родителите, изтъкна антимафиотът.

"Службите не могат и не трябва да следят активността на хората в интернет. Ние можем да реагираме едва тогава, когато има реално извършено престъпление. Но в никакъв случай не мога да кажа, че ние работим и вървим след събитията", каза още Колев.

И посъветва учениците да не правят публични профилите си в социалните мрежи за непознати.

Той участва в дискусията "Киберсигурност и безопасно поведение в интернет в ерата на дигиталната революция", която се проведе във Велико Търново по инициатива на евродепутата Ева Майдел.

"Децата на възраст между 5 и 15 години прекарват средно по 15 часа онлайн на седмица", заяви тя и цитира данни от УНИЦЕФ и Евростат, според които 85% от българските деца използват интернет.

Според статистиката едно на всеки пет деца се среща с човек, когото първо познава чрез интернет. Пак според данните 90% от кибератаките в Европа са от неволна човешка грешка.