Това реши Софийски районен съд, предаде Агенция “Фокус”. Геков не е осъждан и няма опасност да се укрие, посочи съдът. Чаушев е съдействал за връщане на откраднат автомобил срещу откуп. Спрямо Геков е предявено същото обвинение и той също бе задържан за 72 часа.
Чаушев бе арестуван, след като чрез СРС-та било установено, че е посредничил за предаване на откуп от 25 000 евро за откраднат в столицата скъп джип на турски гражданин.

Феим Чаушев остава в ареста, защото е Чаушев. Имаме право да обжалваме и в тридневен срок ние ще го направим. Решението на съда е незаконосъобразно и той неправилно тълкува доказателствата. Това пък каза адвокатът на Феим Чаушев – Калин Кънчевски след днешното заседание в Софийски районен съд. „На Чаушев му е писнало да го търсят турски граждани. Има доказателства, че не той предлага да върне колата, а турските граждани го търсят, за да съдейства”, каза адвокатът. Той обясни, че Чаушев е бил в провинцията, когато парите са предадени на Геков. Според адвоката – няма доказателства, че Феим Чаушев е нарушил закона, защото няма доказателства за контакти между него и крадци на автомобили.

Днес прокуратурата поиска постоянна мярка "задържане под стража" на Феим Чаушев и Ивайло Геков, обвинени за връщане на откраднат автомобил срещу откуп.  "Има достатъчно доказателства, че Геков и Чаушев са били във връзка с извършителите на кражбата на колата. Има свидетелски показания в тази посока. Има разговор, в който Чаушев казва какви вещи има в откраднатата кола. Това свързва Чаушев и Геков и ги прави съпричастни с преспъплението". Това каза прокурор Иван Петров. "Чаушев и Геков знаят кои са извършителите на престъплението. Турският бизнесмен не е бил в България при предаването на парите, а те са предадени от негов служител. Ивайло Геков е взел парите от турския гражданин и е бил с ръкавица", каза още той и отказа да коментира доказателства, събрани със СРС.

Петров обясни, че Чаушев е направлявал турския гражданин - служител на бизнесмена, чиято кола е открадната, откъде да вземе парите, от коя банка да ги изтеглят. "Не съм казал, че знам кои са извършителите на престъплението. Чаушев е във връзка с тях, но не знаем кои са. Очевидно Чаушев представя Геков като лице, което се занимава с посредничеството с крадците. Може да се каже, че Геков е бушон, но зависи какво се разбира под бушон", каза прокурорът.

Имам една дъщеря и се кълна в нея, че не съм взел нито една стотинка – това каза бившият заместник-външен министър Феим Чаушев при влизане в съдебна зала. Чаушев не отрече, че познава Ивайло Геков, тъй като те са съседи и приятели. „Не познавам хора, които да помогнат за връщането на колата на турския бизнесмен. Казал съм на брата на бизнесмена – да не ме занимава с такива неща. Не знам откъде излиза информацията за 25 000 евро, питайте него”, каза още Чаушев. Той не отрече, че се е провела среща между Геков, който също е задържан, него и турския бизнесмен. „Имало е среща, но нищо не сме решили. Турският гражданин ни каза по какви канали действа”, каза той. Чаушев обясни, че преди години и неговата кола е била открадната като по-късно е открита изоставена от крадците, но не стана ясно дали е платил, за да си я върне.