Молба за условно предсрочно освободаване от затвора е подал Янко Попов-Туцо, осъден на 10 години "лишаване от свобода" за участие в престъпната група за мокри поръчки, известна като "Килърите", съобщиха от Софийски градски съд.

Това се случва по-малко от една година, след като Върховният касационен съд (ВКС) произнесе окончателните присъди на Попов и още трима от бандата. Георги Вълев, Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов-Кеца получиха доживотен затвор за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и великотърновския адвокат Петър Лупов през 2009 година.

Според върховните магистрати Янко Попов е виновен в това, че в съучастие като помагач с Вълев, Стоянов и Костов умишлено е улеснил Владимир Филев да умъртви Румен Рачев. От ВКС обаче сметнаха, че Попов не е направил това с користна цел и му намалиха първоначалната присъда от 17 на 10 години.

От пресцентъра на СГС уточниха, че Туцо е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание, като в случая от присъдата му се приспада времето, което той е прекарал в предварителния арест.

Затова на 22 август градските магистрати ще разгледат молбата му и ще се произнесат.