Задържаният за жестокото и безпричинно убийство в градския парк на Добрич е нападнал и ранил още един мъж. Това е станало две седмици преди 31-годишният наркозависим с психично заболяване да отнеме живота на 56-годишния Живко Маринов, съобщи "Про Нюз Добрич".

Пострадалият мъж е Емилиян Рачев. На 25 февруари той отивал на гости, когато е намушкан в ръката.

"Действието се случи на 25 февруари до паметника на деспот Добротица, докато отивах на гости. Съвсем спокойно си вървях и насреща ми се появи един тип, който беше с наведена глава. Точно, когато ще се разминаваме, ме намушка", разказа Рачев.

"Искам да кажа, че човекът го извърши супер професионално. Личи си, че го е вършил и преди това, понеже ако е някой, който за първи път ще върши това деяние, той поне ще се замисли по някакъв начин, а този ме наръга директно", допълни младият мъж.

По думите му разследващите му казали, че по всяка вероятност е подтикнал заподозреният да извърши това престъпление.

"Имал съм стара вражда с него, казаха полицаите. Аз им казах и им обясних, че този човек нито съм го виждал в град Добрич, нито абсолютно никъде и че абсолютно по никакъв начин не сме се конфронтирали, дори не сме си казали една дума, а той директно ме нападна", добави Емилиян Рачев.

Младият мъж е прободен в бицепса, а лекарите му казали, че острието е минало на сантиметър от артерията.

"Можеше и аз да остана на място, както и този човек тук (б.а. починалият Живко Маринов). Тогава абсолютно по никакъв начин не се взе насериозно случая", каза още Рачев.

По думите на Емилиян нападението е извършено с голям ловджийски нож, с поне 15-16-сантиметрово острие. Той е претърпял 3-часова операция. Лекарите казват, че ще се възстанови, но ще отнеме около година. Той е студент, а обездвижването на дясната му ръка не му позволява да пише и да върши каквото и да. Категоричен е, че ще търси обезщетение.

"Има камера на КАТ, която е запечатала нападението, обаче не се вижда, понеже е доста надалече. Те са проследили самото му движение. Поел е към Социални грижи, после е минал по ул. "Бяла река", след това по ул. "Димитър Ковачев" и оттам се е прибрал. Има и записи, че извършител е той. По него време никой не минава там, абсолютно никой, което води всички улики към този човек за това жестоко действие", заяви пострадалият мъж.

Венцислав Великов е сред първите, които се озовават на мястото на убийството в парка на 7 март. Както всеки ден, той разхожда кучето си. Случилото се толкова силно го разтърсва, че инициира бдение в памет на убития Живко Маринов.

"Всички стигаме до извода, че това нещо е било предотвратимо. Просто ако някой си беше свършил работа и не бяха допуснали подценяване на този рецидив и пускане на това лице отново сред нас", категоричен е Великов.

"Нашите действия не спират дотук. Ние първо ще търсим справедливост. Второ, ще зададем някои въпроси, които на някои хора няма да им бъдат удобни. Но първо, защо това лице е било отново сред нас? Второ, превенцията, сигурността, градската среда, употребата на алкохол, вандализма. Да се разработят в една местна стратегия с очакването, с участието на гражданите и призовавам хората към силна активност по темата и не само", заяви организаторът на бдението.