Водачът, причинил катастрофата с жертва вчера на пътя Русе - Разград, не само е бил дрогиран по време на инцидента, но и с 30 нарушения на Закона за движение на пътищата. За дебелото му досие съобщиха от държавното обвинение.

Според Окръжна прокуратура-Разград последното произшествие на пътя е извършено с умисъл.

42-годишният мъж остава в ареста за срок до 72 часа. 

Шофьорът е осъждан четири пъти, три от които за престъпления против транспорта. Излежал е ефективна присъда от 10 месеца "лишаване от свобода" за управление на МПС след употреба на наркотици. Към това наказание са прибавени още 10 месеца "лишаване от свобода", тъй като е бил в изпитателен срок по предходно осъждане за шофиране в пияно състояние.

Виновният шофьор на камиона е избягал от местопроизшествието вчера, но е бил задържан няколко часа по-късно близо до град Търговище. На място е установено с тест, че той е дрогиран. Привлечен е към наказателна отговорност. 

Сред най-леките нарушения на водача досега са управление на МПС без поставен предпазен колан, без задължителна застраховка "Гражданска отговорност" и без винетен стикер, допълниха от прокуратурата. Не са ясни обстоятелствата дали работодателят на 42-годишния мъж, който е професионален шофьор, е бил информиран за множеството му противообществени прояви на пътя.

Пътнотранспортното произшествие стана в 9:45 часа вчера. При навлизане в дясна крива с висока скорост водачът загубил контрол над управлявания от него товарен автомобил - влекач с полуремарке. Задната част на тежкото возило заело двете ленти за насрещно движение на пътя. Така шофьорът на лек автомобил, движещ се там, не могъл да избегне сблъсък. 56-годишният мъж пострадал тежко, като на път за болницата починал. 

След случилото се виновният шофьор напуснал местопроизшествието. Успял да стигне до територията на област Търговище, където бил спрян и задържан.