Вътрешният министър Валентин Радев определи като малшанс за полицията факта, че избягалият затворник Владимир Пелов беше убит в Ботевград преди да бъде задържан. По думите му полицейските служби били много близо до разкриването на мястото, където той се е укривал.

"Бяхме на крачка да заловим избягалия затворник, но ни изпревариха. Така става понякога", оправда се той пред журналисти в Бургас.

Радев съобщи, че в полицията в Ботевград започва проверка и след анализ на ситуацията ще стане ясно дали ще има уволнения и наказания за това, че близо два месеца Пелов и другият избягал затворник - Радослав Колев, са се укривали в жилищен блок.

Министърът каза още, сигнал за Пелов е подавал дори депутатът от "Атака" Явор Нотев, който е от Ботевград, и по него е работено.

"Ще има яснота по този случай след анализа. Аз вече знам много неща, не всичко е така, както изглежда на повърхността", подчерта той.

Главният секретар на МВР Младен Маринов пък заяви, че приема всички критики, които се отправят от бивши служители, които вече са извън системата, но изтъкна, че е най-лесно да се критикува. Той бе категоричен, че изцяло застава зад своите подчинени.

На въпрос дали полицията в Ботевград е реагирала навреме по получен сигнал, че Пелов се е укривал в кошара край местно село, Маринов отговори, че той не само е бил проверен, но дори бил използван хеликоптер с камери за нощно виждане.