Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от новината за 39 тела, намерени в камион източно от Лондон, предаде Ройтерс и БТА.


"Потресен съм от трагичния инцидент в Есекс. Получавам редовни доклади от вътрешното министерство и ще работим в тясна връзка с полицията на Есекс, за да се установи какво се е случило. Мислено съм с всички, които са загубили живота си и с техните близки", заяви Джонсън.

Британският вътрешен министър Прити Пател заяви, че е шокирана и покрусена.

"Полицията на Есекс е арестувала едно лице и трябва да й дадем възможността да проведе разследването си", написа тя в Туитър.

Депутатът и бивш зам.-министър на здравепозването Джаки Дойл-Прайс определи новината като "болезнена".

Кадър: ВВС

"Трафикът на хора е отвратителен и опасен бизнес", туитна Дойл-Прайс и добави, че се надява полицията на Есекс да "изправи тези убийци пред съда". Сиймъс Леени, мениджър в северноирландската Асоциация за товарен транспорт, заяви, че камионът е идвал от България, като влизането във Великобритания през Холихед е "необичаен маршрут".

"Хората казват, че сигурността и проверките са увеличени на места като Дувър и Кале, така че може да се разглежда като по-лесен начин да влезете, като отидете от Шербур или Роскоф (б.р. - градове във Франция), до Росларе, а след това нагоре по пътя за Дъблин", обясни експертът и отбеляза, че "... дълъг път е и това ще добави допълнителен ден към пътуването."

Ремаркето на камиона е хладилна камера и хората са могли да замръзнат до смърт, докато се опитват да влязат във Великобритания през "слабата точка" на Ирландия.

Фактът, че камионът пристигна в Холихед в събота, предполага, че загиналите може да са били в задната част на превозното средство поне четири дни.

През юни 2000 г. 58 китайски имигранти бяха открити задушени до смърт в камион в Дувър. Имаше двама оцелели. През следващата година холандският шофьор на камиона влезе в затвора по обвинение в убийство.

По-рано бе съобщено, че по първоначални данни от разследването камионът е дошъл от България и е влязъл във Великобритания на 19 октомври през източното английско пристанище Холихед. Шофьорът (25 г.), който е от Северна Ирландия, е арестуван.

Посолството ни в Лондон е в контакт с британските власти по изясняване на случая с намерените мъртви в камион 39 души в графство Есекс.

"Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс като са се договорили да следят заедно случая.
Към момента още не може да бъде потвърдено дали намереният камион е с българска регистрация. Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време", обяви на страницата си във Фейсбук Иван Димов, съветник на министър Екатерина Захариева.