Шести човек от екипажа на кораба "Верила" е арестуван при разследване за трафик на кокаин за милиони евро на борда на плавателния съд. Това потвърдиха от "Параходство Български морски флот" в съобщение до медиите днес.

Разследващите смятат, че са разкрили мащабна схема за контрабанда на кокаин от Латинска Америка към Европа

Специализираната полицейска акция на ирландските власти продължава.

Ръководството на Параходство БМФ отново обяви, че е в готовност да окаже пълно съдействие на органите за разкриване на обективната истина и се надява срещу виновните лица да бъде приложена цялата строгост на закона.

Досега полицията арестува петима мъже на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години, припомня в. "Джърнал". Българският вътрешен министър заяви на пресконференция в сряда, че "екипажът е от 17 български граждани и един украински". "Имаме информация, че са задържани, иска се потвърждаване, че екипажът, който е там, е български", добави министърът.

Шестият задържан, за който съобщи в. "Джърнъл", е на 32 години. Към момента всички арестувани се намират в участъци на полицията в град Лимерик. Разпоредбата, по която са задържани, позволява на полицията да ги разпитва в срок не по-дълъг от седем дни, отбелязва изданието.

Ирландският наказателен кодекс предвижда задължителна присъда лишаване от свобода за трафик на наркотици, ако става въпрос за пратка на стойност над 13 000 евро.

Вчера стана ясно, че целият екипаж на кораба "Верила" е разпитан от разследващите в Ирландия. Направени са експертизи на откритите на кораба мобилни и сателитни телефони, както и на друга комуникационна техника, като по пръстови отпечатъци и ДНК анализ са установени тези от екипажа, които са водили определена комуникация. Именно за тези устройства има данни, че са ползвани за разговори с други хора и кораби, които са подозирани като част от мащабна схема за контрабанда на кокаин от Латинска Америка към Европа.

В началото на седмицата на кораба "Верила", собственост на "Параходство Български морски флот", беше открит половин тон кокаин. Плавателният съд е за насипни товари. Превозвал е зърно от Канада за Ирландия.

Чрез морския център за анализ на операциите по наркотиците, базиран в Лисабон, е установено движението на кораба през последните шест месеца - между Европа, Северна Америка и Южна Америка.

Установен е и маршрутът на кораба през последния месец и половина преди да акостира на ирландското пристанище. "Верила" тръгва от южния бразилски порт Сантос на 4 ноември, като основната версия, по която се работи, е, че именно там наркотикът е натоварен на кораба.