Бившият съпруг на убитата журналистка Виктория Маринова и собственик на телевизията, в която тя работеше, проговори за първи път след жестоката й смърт.

"Надявам се това да е нелепа среща между жертва и убиец, а не поръчково убийство", каза Свилен Максимов пред bTV и NOVA.

Междувременно от МВР и прокуратурата заявиха, че няма никакви данни престъплението да е свързано с работата й и задържаният 21-годишен младеж е действал спонтанно с цел сексуално посегателство.

Бизнесменът добави, че полицията е работила изключително усилено по случая с разкриването на убиеца, въпреки че са били подложени на голям натиск.

"Аз разбирам кога някой имитира, че работи много и кога наистина работи много. Полицаите наистина си вършеха работата по случая и резултатите са налице, за което им благодаря", категоричен бе Максимов.

Той разказа, че е бил разпитван за убийството.

"Дори в даден момент съм сигурен, че бях част от заподозрените", допълни той.

За последен път разговарял с Виктория сутринта преди смъртта й. След това получил обаждане от майката на Виктория, че тя не е отишла да вземе детето им, което породило притеснения.

След убийството Максимов и негови приятели разглеждали записи от камери, разположени близо до мястото на трагедията в Русе.

"На един от записите се виждаше как едно момче бяга, но не просто на джогинг, а сякаш бяга от нещо. Естествено, веднага предадохме тези кадри на полицията", каза той.

Бизнесменът призна, че се притеснява за сигурността на общото им дете с Виктория.

Той не е очаквал такъв международен отзвук на случилото се и благодари на всички, които оказаха подкрепа.

"Бих искал да има такъв силен отзвук за всеки човек в беда", добави още той.

По думите му при този тежък случай е видял как "държавата се държи като държава, полицията като полиция и народът като народ".

"Моментът е много удобен политиците да яхнат етническата вълна и да се развихрят. Призовавам ги да не го правят, защото би било изключително грозно и пошло. По-скоро да помислят с какво позитивно да блеснат. Сега е моментът да действат и то по позитивен начин", заяви Максимов, имайки предвид евентуалната принадлежност на предполагаемия убиец към определена етническа група.

Максимов каза още, че социалните инициативи, подети от Виктория Маринова, ще бъдат продължени, както и телевизионното й предаване.

По думите му трябва възможно най-скоро да бъдат монтирани камери и осветление на кейовата стена, където е извършено и убийството.

На извънредна пресконференция в Министерския съвет тази сутрин вътрешният министър Младен Маринов потвърди, че извършителят на престъплението е задържан. Той е арестуван в Германия, където заминал в неделя след престъплението.