Димитър Желязков-Митьо Очите е бил задържан в истанбулския хотел "Рамада" на площад "Таксим" заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун и зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Тримата са отведени от турските власти, но след като от България съобщили, че се интересуват само от Очите, а другите двама не са издирвани, Узун и Бенчев са освободени, предаде БНТ.

Митьо Очите бе задържан при спецакция около 3 часа тази нощ. Той бе издирван с червена бюлетина от Интерпол, след като в четвъртък антимафиоти задържаха членовете на престъпната му група.

49-годишният Несрин Узун, който бе кмет на Руен и народен представител от парламентарната група на ДПС в 39-то и 40-то Народно събрание, също е бил в стаята, наета от Бенчев, който пък е сред съдружниците в охранителната фирма "Аркус-Сигурност". Димитър Желязков е казвал в интервюта, че работи във фирмата като консултант.

Желязков, Бенчев и Узун са влезли в Турция от Гърция.

По неофициална информация на "24 часа" при среднощната операция са задържани още няколко български граждани, които по това време са били в хотела.

Кога Митьо Очите ще бъде екстрадиран в България зависи от самия него. Ако той потвърди пред турските власти, че няма против да бъде екстрадиран, възможно е в следващите дни да бъде предаден на нашите власти. Но ако не бъде съгласен, турският съд трябва да реши неговата екстрадиция, което може да отнеме около 2 месеца.