Специализираният съд остави за постоянно в ареста Николай и Евгения Баневи, които вчера бяха екстрадирани от Франция.

След тричасово заседание съдиите, начело с Антон Урумов, приеха искането на прокуратурата, че двамата трябва да са зад решетките, защото има обосновано предположение, че са извършили престъпленията, в които са обвинени, както и че има опасност да извършат нови. Макар магистратите да приеха доводите на бизнессемейството, че няма как да се укрие, защото има три малки деца, все пак не се смилиха над него. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Двамата не реагираха с реплики, само размениха по няколко думи с близките си, които бяха в съдебната зала.

Преди това Баневи отрекоха категорично обвиненията в няколко престъпления, сред които, че са укрили данъци в общ размер от 4.3 млн. лева и в пране на на 589 млн. евро.

Бизнесдамата нарече последното абсурд, а съпругът й заяви, че в нито един документ от тези, които видял, приложени по делото, нямало негов или на Евгения Банева подписи.

"Какви са тези страшни обвинения за пране на 600 млн. евро и че сме скрили тези пари в швейцарска банка? Ако бях в детската градина, щеше да ми е смешно, но на мен ми е жалко. Ако някой може да изпере 600 млн. евро, трябва веднага да стане или президент на САЩ, или председател на ООН", това заяяви бизнесменът Николай Банев", каза той, цитиран от "24 часа".

По думите му да се говори в българските условия за 600 млн. евро било абсурдно. По повод казаното от прокурор Мария Дойчева, че са приватизирали 130 предприятия, Банев обясни, че са приватизирани 10, а има участие в още около 30. Проблемите започнали и когато местните власти вдигнали много местните данъци и такси. Трябвало за неработещите предприятия да се плащат огромни данъци. Предприятията били на загуба, защото по времето на социализма продукцията била изнасяна в бившите социалистически държави. След 1989 г. обаче нито за една продукция от "Елма" нямало пазар.

"Аз съм в бизнеса от 30 години, от самото начало. Ако не мога да купя на съпругите ми бижута за 256 хил. лева, ще е смешно. Тези му думи бяха по повод на казаното от прокурор Мария Дойчева, че при претърсването им на дома в кв. "Бояна" са намерени бижута и часовници в сейфове. "В този сейф бяха и бижутата на покойната ми втора съпруга Дочка Банева, която почина от рак", каза още Банев.

Той обясни още, че по отношение на "Полимери" имало откровени лъжи в обвинението. "Полимери" беше едно от най-успешните дружества. Акциите му се съхраняват в централния депозитар. Какъв Банев, какви 5 лева?! Защо по делото не е разпитан нито един от акционерите?", попита той. "Всички свидетелски показания са откровена лъжа", каза още бизнесменът.

"Освен тъжно да се усмихвам, не знам какво друго да направя", завърши той. След него думата взе съпругата му Евгения Банева, която бе също толкова обстоятелствена. Тя поиска съдът, ако трябва да й сложи електронна гривна или да я карат да се подписва всеки ден, но да я пусне на свобода, за да може да се грижи за трите им непълнолетни деца.

"Вече 46 дни не знам какво се случва с моите деца", каза тя.

После обясни, че един от найголемите ужасите, които е изпитала в живота си, е бил на летището в Ница и само Господ им помогнал да не са децата в този момент при социалните служби във Франция. Техен познат, който ги закарал на летището, поел в първите три дни грижата по дъщерята и близнаците на Баневи.

Междувременно bTV съобщи, че синът на Николай Банев - Николай Николаев Банев, е основен свидетел по делото. Той обаче отрече пред Dir.bg изнесените данни и уточни, че е викан веднъж за показания, но нищо повече.