Специализираният съд определи, че не са допуснати съществени процесуални нарушения в обвиненията срещу зам.-кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, подсъдими за подкуп в особено големи размери. Така магистратите не приеха аргументите на защитата за прекратяване на производството и връщане на делото на прокуратурата и дадоха ход на делото.

Преди седмица съдът насрочи делото за 13 септември, след искането на защитата на Иванчева за даване на време за запознаване с обвинителния акт и преразглеждане на мярката за постоянното ѝ задържане.

Днес магистратите решиха, че не споделят аргументите на защитниците, според които не се разбира кой подсъдим в какво е обвинен, както и какъв е мотивът за извършеното престъпление. Единствено адвокатът на Петко Дюлгеров заяви по време на разпоредителното заседание, че спрямо него няма допуснати процесуални нарушения.

"Моето мнение е, че не става дума за дребно процедурно заяждане, а за нарушаване на основните принципи, свързани с правото на защита на всеки един обвиняем човек", заяви адвокатът на Иванчева - Димитър Марковски.

Той изтъкна, че поради кратките срокове и тежко психично състояние, Десислава Иванчева не е имала достатъчно време да се запознае с материалите по делото. Адвокатът поиска защитата да получи възможността да види всички банкноти, с които бяха заловени обвиняемите.

"Искали сме всяка банкнота да бъде предявена, погледната и сверена с този списък и описа на банкнотите, които се твърди, че са предмет на подкуп. Не може от разстояние да ти покажат няколко пачки с пари, като изваждат две или три банкноти и да кажат "Всичко е наред". Проверката е висша форма на доверие", категоричен бе юристът.

Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва или протестира в 7-дневен срок.

По време на заседанието, след изслушване на експертиза, стана ясно, че ако Иванчева остане в ареста може да й се влоши здравословното състояние, но към момента то не налага предприемането на спешни мерки. Друга експертиза, за здравето на Петко Дюлгеров, посочи, че той има заболяване на очите в напреднал стадий, но извършването на операция за лечението му не е спешно действие, което трябва да се предприеме.

Магистратите взеха решение да не изменят мерките за неотклонение на обвиняемите. Иванчева и Петрова обаче ще бъдат преместени в София, за да бъде улеснена защитата им. Към момента те се намираха в Сливенския затвор.