Атентаторът от Коледния базар в Страсбург Шериф Шекат е убит.

"В 21:00 часа (22 часа българско време - б. р.) полицията отиде да арестува лице, отговарящо на описанието на заподозрения. Той отвърна с огън, след което беше неутрализиран. Информирах президента. Мислите ми са със загиналите и ранените", заяви на пресконференция вътрешният министър Кристоф Кастане.

"Сега Страсбург може да се върне към нормалния живот", заяви кметът на града Ролан Рис.

Шекат е убит в южния квартал на Страсбург Нойдорф, където малко по-рано тази вечер започна полицейска операция.

Той се е укривал в склад на улица "Лазаре", който е в непосредствена близост до Нойдорф, съобщи Би Би Си. Ислямистът е ликвидиран при престрелка с патрулиращи полицаи.

"Трима полицаи разпознали Шекат и искали да го задържат, но той открил огън и е бил ликвидиран", заяви Кристоф Кастанер и поздрави полицията с успешната спецоперация за намирането на престъпника.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

В района има засилено присъствие на полиция и тежка техника.

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Петима души остават задържани. Повечето от тях са роднини на нападателя. Ще се уточнява дали са замесени.

Във вторник вечерта 29-годишният жител на Страсбург откри огън в Коледния базар в центъра на града. След това той влезе в престрелка с полицията, но успя да се укрие. При нападението бяха убити трима души, а 13 ранени.

В издирването на Шекат участваха над 700 души от френските правоохранителните органи. Полицията в няколко европейски държави също се включиха в издирването.