Eдна трета от 40-те килограма кокаин, открити в колата на 33-годишен мъж в столичния Студентски град, е с изключително висока чистота. Говорим за 75 % чистота. Разговарял съм с колегите такъв случай не е имало.

Останалите 29,5 кг са процент чистота 67-70 %. По цени на едро един килограм от този вид наркотично вещество се търгува за 35 хиляди евро, а общата стойност на кокаина е около 10 милиона лева. Това заяви на брифинг пред журналисти директорът на СДВР комисар Георги Хаджиев.

По думите му, наркотиците са намерени на 24 май около 12 часа, когато патрул на Седмо РПУ при обход на маршрута си спира автомобил "Мерцедес" S класа. Водачът е с изключително съмнително поведение.

"При проведената беседа с него колегите се усъмняват в неговите действия и предприемат проверка на автомобила за забранени вещества", обясни Хаджиев.

Той допълни, че това, което е усъмнило полицаите е било изключително неадекватното поведение на водача при зададен въпрос за проверка на документите. 33-годишният мъж е изпуснал документите, а в него е имало доста голяма сума пари.

"При излизането от автомобила автоматично е затворил вратата. След проведен разговор с него, той е съобщил, че носи забранени вещества и предмети и това се оказва около 40 килограма кокаин в два сака в багажното отделение", каза още шефът на СДВР.

Мерцедесът е собственост на 33-годишния шофьор, който е задържан. В него са намерени и 10 хил. лева. Той не е криминално проявен.

"Няма оперативна информация за него. Има пътувания в Западна Европа,включително и Турция. Ние продължаваме работата по отношение установяването на евентуални други участници в тази престъпна схема, защото за нас е изключително важно да установим останалите участници", допълни комисар Хаджиев.

По думите му, има насоки какъв е произходът на кокаина.