39-годишният насилник от разпространеното в социалните мрежи видео с домашно насилие в от Бобов дол е бил установен и задържан в София, съобщи за Dir.bg говорителят на от Областната дирекция на МВР в Кюстендил Катя Табачка.

Мъжът е арестуван, след като на 10 март е нанесъл лека телесна повреда на съпругата си в жилището им, а дъщеря им станала свидетел на побоя и дори го заснела. Кадрите с домашното насилие бяха разпространени във Facebook група от майката на пострадалата. 

От коментарите под видеото стана ясно, че съпрузите са Найден Найденов и Таня Найденова от Бобов дол, а случаят на насилие към жената не е единичен.

След като служители на Районното управление в Бобов дол са предприели действия по защита на жертвите на насилието и действия по установяването и задържането на Найден, предстои конвоирането на насилника до ареста в Бобов дол, уточнява Табачка.

Към момента няма изготвена медицинска експертиза, която да квалифицира деянието и да определи размера на наказанието, предвидено в закона - лишаване от свобода от една или три години, каза Николай Васев, главен разследващ полицай от Областната дирекция на МВР - Кюстендил, цитиран от БТА.

От прокуратурата уточниха, че през 2019 година съпругата на мъжа е подала заявление в РУ Бобов дол за упражнено домашно насилие, но впоследствие по нейно настояване е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Не са били събрани и доказателства за извършено престъпление от общ характер, казаха още от държавното обвинение.

Оттам допълниха, че едното от двете деца в семейството по собствена инициатива е заснело клипа, за да го покаже на баба си. Бабата го е публикувала в социалните мрежи, за да докаже, че зет ѝ упражнява домашно насилие спрямо дъщеря ѝ.

"Сигнализирани по случая са отдел "Закрила на детето", които ще определят дали тези две деца трябва да се изведат от семейството. Към момента са разпитани и майката, и детото", каза прокурор Разсолкова. По думите ѝ до насилието се стигнало, след като жертвата отказала да отнесе документ на свекъра си.

Мъжът е осъждан, но реабилитиран, има и условно наказание за хулиганство, за което му е наложена глоба в размер на 1000 лв., каза още прокурор Крумов.

От прокуратурата уточниха, че до този момент пострадалата не е подала жалба в полицията. "Полицията се е сезирала и е извикала жертвата за разпит, след като клипът с насилието е бил публикуван в социалните мрежи", каза Николай Васев.

След предявяване на обвинението, мъжът ще бъде задържан до 72 часа, след което ще бъде внесено искане и за постоянното му задържане.