Мъж осъди областната дирекция на МВР в Пазарджик да му плати обезщетение заради това, че по време не 24-часовия му престой в ареста на районното управление във Велинград миналата година е държан гладен, съобщи Lex.bg. Сумата е символична, като според съдебното решение полицията трябва да му плати 1 лев. Освен обезщетението обаче МВР трябва да плати и 405 лв. разноски. 

Мъжът бил арестуван за 24 часа на 9 април миналата година за действия, който той твърди, че не е извършил. Пред Административния съд в областния град той завел дело за незаконно задържане и за това, че не му е дадена храна.

По първото оплакване жалбата е отхвърлена. Съдът посочва, че заповедта за задържане е издадена от компетентен орган и нямало данни да е обжалвана пред съд. 

По втората точка от жалбата обаче са открити нарушения. Съдът изискал справка от книгата за задържаните лица. От нея е видно, че арестуваният не е имал посещения, т.е. никой не му е носил храна. Установено е и че такава не му е предоставена по реда в МВР. Той е установен с инструкция на вътрешния министър, според която на задържаните се дава закуска, обяд и вечеря. 

"Несъмнено е налице незаконосъобразно бездействие по административна дейност от страна на служители на РУ-Велинград, с което е нанесена вреда на ищеца - лишен е от храна, който факт е достатъчен да се приеме наличието на вредоносен резултат. Несъмнено е налице и причинна връзка между бездействието и вредата. Затова този иск като основателен следва да бъде уважен", гласи съдебното решение. 

Решението не е окончателно и може да се обжалва.