Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е назначил проверка на случай с починало дете в столична болница. Това съобщи той пред журналисти в парламента. Детето е издъхнало на 14 ноември, а родителите винят лекарите за фаталния край.

"Изразявам съболезнования на родителите. Назначил съм незабавна проверка на случая в трите болници, през които детето е минало. До сряда трябва да ми докладват и, ако наистина се установи някакво нарушение, може да бъдете сигурни, че ще има наказани", заяви министърът. "Очаквам до сряда да видя доклада от проверката и, ако наистина се установи нарушение, можете да бъдете сигурни, че ще има наказани", беше категоричен здравният министър.

Той разказа, че детето първо е постъпило в столичната детска болница. След това са го изпратили в болница "Лозенец", откъдето са изписали домашно лечение. После детето се влошава, връща се обратно в детската болница и за съжаление е починало.

От "Пирогов" поясниха, че детето е постъпило при тях в изключително тежко общо състояние. Все още обаче няма яснота кога точно е било прието и какви са били причините за тежкото му състояние.

От здравното министерство съобщиха, че болниците, които ще се проверяват са "Проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов".

Относно предложението, прието вчера на коалиционен съвет, да не се плаща първият ден от болничните, министърът каза, че трябва да се запознае с текста, който ще бъде оформен, и да види анализите преди да коментира. Но при всички случаи се вижда, че има определено напрежение и няма единно становище по този въпрос, отбеляза Кирил Ананиев.

По повод на предложението на Българския лекарски съюз за 1 лев потребителска такса за децата при преглед при общопрактикуващ лекар, здравният министър също каза, че не е виждал текстовете, мотивите и анализа.