При операция във Варненско за 24 часа са задържани 14 души, заподозрени за търговия с гласове, съобщи  началникът на полицията в крайморския град старши комисар Атанас Михов. По думите му, по-голямата част от арестуваните са известни на полицията, има насоки и кой е техният ръководител.

При акцията са извършени претърсвания на 25 адреса, автомобили и офиси на територията на Варна и общините Провадия, Белослав и Долни чифлик. Намерени са списъци с имена и ЕГН-та, списъци с населени места по общини с отбелязани суми -  48 000 лв за община Аврен, 146 000 лв. за Пловадия, 15 400 лв. за Белослав, 23 100 лв. за Дългопол. Общата сума възлиза на 231 800 лева.

При обиските е открита различна валута, чиято обща стойност надхвърля 100 000 лева, както и мобилни телефони, компютри, лаптопи, флашки. Намерени са агитационни материали за една партия, допълни Михов.

Той уточни, че в един от домовете са открити и незаконно притежавани боеприпаси.

По случая е образувано досъдебно производство в условията на неотложност. Операцията продължава и в момента, като има данни и за други, участвали в търговията с гласове, които вероятно ще бъдат задържани, допълни директорът на варненската полиция.

Според източници на БНТ работата продължава с претърсване в кметствата в селата в Петров дол, Блъсково, Бозвелийско и Градинарово, с цел проверка на постъпили данни в полицията, че кметове са оказвали натиск да се гласува за определена партия.

Спецакции на МВР за предотвратяване на такива действия преди изборите се извършват в цялата страна. Двама мъже от бургаския квартал "Победа" са задържани рано този сутрин, съобщиха от МВР. Петима са задържани и спецакцията в Русе.