Парите за подкупа на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея, заяви адвокат Ирен Савова, защитник на зам.-кметицата на района Биляна Петрова, която беше задържана заедно с Иванчева и посредника Петко Дюлгеров.

Така тя коментира думите на бизнесмена Александър Ваклин, който е подал сигнала срещу кметицата - според него няма никакъв заговор и тя сама е избрала кога и къде да получи въпросните 70 000 евро.

"Парите, които Ваклин е предал на следователите за въпросния подкуп са предадени на 2 април. В постановлението за привличане като обвиняема на Десислава Иванчева пише, че подкупът е поискан на 13 април. Как така едни пари вървят изпреварващо по-бързо преди да бъдат поискани?", попита Савова пред bTV.

По повод показния арест тя коментира, че в никакъв случай нито един български гражданин не може да бъде поставян в такова унизително положение.

"Отидох към 16:30 ч. при тях. Нямаше никакъв проблем по отношение на моя допуск, но картината при тях беше наистина покъртителна от гледна точка на състоянието, в което се намираха и двете", каза адвокатката.

По думите ѝ на двете жени не било позволено да отидат до тоалетната от момента на задържането, не им била осигурена и вода.

"Можете ли да си представите по какъв начин е уронено достойнството на такъв човек? Какъв е проблемът да ги спре полицията или органите на реда, да ги помолят да карат след тях, при тях да седнат хора, които да гарантират, че няма да изядат парите или да ги хвърлят, да се отиде до най-близкото полицейско управление и там да се извършат всичките действия?", попита Савова.

Според нея на прокуратурата ще ѝ бъде много трудно да докаже това престъпление. Тя и адвокатът Иван Иванов определиха доказателствата като "твърде крехки".

Относно химическото вещество, от което ръцете на Десислава Иванчева и Биляна Петрова "светнали като коледни елхи", Савова уточни, че наличието на веществото е спорно. Тя уточни, че на ръцете на Иванчева е светнала само външната страна на дланта, като там веществото е попаднало най-вероятно от подписване на протоколите, върху които са броени парите.

"Те бяха в непрекъснат досег с парите след задържането им. Парите се брояха до колата от клекнали следователи, аз бях също непрекъснато до тях. Сигурно и на мен да ми бяха взели проби, щях да светна по същия начин", каза Савова.

Тя беше категорчна, че по делото няма приложени СРС-та и няма доказателства Иванчева да е взимала подкуп.