Измамнички се взели спестяванията на 90-годишна жена от Благоевград, която им е дала 6000 лева за разваляне на черна магия.

Хитрите жени лъжат възрастни хора, че им е направена магия и могат да я развалят срещу определена сума. В схемата участва и дете, съобщи Нова телевизия. 

Измамничките са били две. Около 30-годишни. Позвънили на вратата на бабата, като й поискали храна и дрехи за детето. С тази схема успели да измамят и други хора, коментират от полицията в Благоевград.

"И в момента, в който спечелят доверието на собственика или обитателя на жилището, се възползват от негово невнимание или доверие и му обясняват, че има направена магия, за да се развали тази магии, е нужно той да даде наличните си пари, ценности, върху които да се бае", обясни Йорданка Шаркова, говорител на ОД МВР - Благоевград.

Притеснена, че й е направена черна магия, възрастната жена доверчиво дала всичко ценно, което има на двете си гостенки.

"В повечето случаи тези пари или ценности се слагат в някакъв вид кърпа или нещо друго, като на потърпевшите се казва, че трябва да мине малко време, след което да се извадят парите и да се развали магията", обясни още Шаркова.

Измамничките обаче ловко сменяли кърпите, като оставяли жертвата си с празни ръце, разказват още от полицията. Така 90-годишната жена разбрала, че е измамена.

80-годишната Станка Илиева също е ставала жертва на измамници, но телефонни.

"От по-миналата година на 2-3 пъти имах случаи с ало измамници, даже в единия случаи припаднах, защото ми казаха по имена. Казва: "Синът ти и внукът ти са обгорели и ги караме за София, вижте и съберете 1800 лева"", разказва Илиева.

Схемата е нова за Благоевград, но вече работи. Преди няколко седмици мними магьоснички ограбиха възрастен мъж.

"Това да ви кажа честно е много често явление. Често се случва, на мен не ми се случва, аз отбягвам такива срещи. Те са много добри психолози и обикновено могат по погледа да разгадаят като ги погледнат, дали имате някакви мисли тежки, а ние имаме тежки мисли и започват. Те обикновено налучкват. Все нещо ще кажат, че имате", коментира Василка Борисова, жител на Благоевград.

От полицията призовават възрастните хора да бъдат особено внимателни към непознати.

"Да бъдат много внимателни, да не бъдат доверчиви към непознати лица. По възможност да не предоставят в никакъв случай нито вещи, нито ценности, нито пари, нито лични данни, особено на хора, които не познават", призова Йорданка Шаркова.

Измамничките все още се издирват.