40 служители на МВР с действие или бездействие са помагали през последните години на Георги Семерджиев. Това е установила проверката на вътрешното ведомство след пътния инцидент, при който загинаха две млади жени, съобщи в интервю за Нова телевизия главния секретар на МВР Петър Тодоров.

"За съжаление има констатации за голяма група служители - 40 служители от Пътна и Охранителна полиция, които които са си затваряли очите - умишлено или от нехайство. С тези си действия или бездействия са установени такива данни за дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства срещу тях", каза още Тодоров.

На 5 юли 35-годишният бивш футболист Георги Семерджиев, седнал зад волана на луксозен джип "Ауди", помете такси на столичния бул. "Черни връх" с висока скорост, след което се блъсна в асансьора на метростанция "Европейски съюз". От силния удар колата се разцепи на две и едната половина удари смъртоносно двете момичета, които по това време са се движили по тротоара - 26-годишната студентка Христина Дилева и 22-годишната Хариет Стефанович.

Заради случая започнаха вътрешни проверки в МВР за това дали полицаи са прикривали и помагали на Семерджиев. Прокуратурата също започна разследване.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров посочи, че проверката срещу полицайката от Първо РПУ Симона Радева приключва до дни и се очаква нейното дисциплинарно уволнение.

Проверката на МВР по отношение на Семерджиев обхваща последните 10 години. През този период бившият футболист е спиран с нарушения на пътя и въпреки това е продължил да шофира, без да понесе никаква наказателна отговорност. 

Дали става въпрос за чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, разследването във вътрешното ведомство продължава.