33-ма водачи са хванати зад волана след употреба на алкохол. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират деветима, а осем са отказали да бъдат тествани. Това установи полицията в рамките на изминалия ден.

Един от фрапиращите случаи с пияни и дрогирани шофьори е Димитър Любенов (39 г.). Той причини катастрофата на Околовръстното в София на 25 септември. Той е шофирал с 1,7 промила алкохол и под влиянието на кокаин. Пил е в заведение, недалеч от мястото на тежката катастрофа. Първоначално е повикал фирма, предлагаща превоз с личния автомобил. От фирмата, обаче се забавили и тогава, въпреки че трудно пазел равновесие, Любенов се качил зад волана. Поршето му ударило движещата се отпред кола, в която пътували трима души. В ПТП-то загина френски гражданин, а спътницата му, също френска гражданка, беше настанена в болница в тежко състояние. Пострада и шофьорът на колата.

При 18 от подпийналите шофьори дрегерът показал от 0,5 до 1,2 промила, 15 от тях - с над 1,2 на 1000, а един е отказал да бъде тестван, съобщиха от МВР.

Проверени са 9875 моторни превозни средства в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 12 229 водачи и пътници. Съставени са 3146 фиша и 757 акта за установени административни нарушения.

По метода "линеен контрол" са проверени 2560 моторни превозни средства и 2817 водачи и пътници. За установени нарушения са съставени 757 фиша и 167 акта. Засечени са трима водачи да карат с 0,5 до 1,2 промила, и двама - с над 1,2 промила. Трима са спрени да шофират под въздействие на наркотични вещества или техни аналози.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16:00 часа.

На 3 октомври полицията установи 20 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол - деветима от тях са шофирали с алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 11 - с над 1,2 на 1000, трима са отказали да бъдат тествани, съобщиха от МВР. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 11 души, а трима, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани.