Районният съд в Пловдив призна за виновен и осъди на 5 години затвор 29-годишния Марин Атанасов, който преди 3 години причини средна телесна повреда на полицай след гонка, съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимият е признат за виновен за три извършени престъпления - противозаконно е пречил на полицейски служители да изпълнят задълженията си по служба; mри управление на лек автомобил е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото и че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил средна телесна повреда на полицейски служител.

На 7 октомври 2018 г. Марин Атанасов бил в Първомай, където пил алкохол и употребил кокаин. След това тръгнал към Пловдив с лек автомобил "Пежо" и в компанията на свой познат. Около 12,20 ч. автомобилът преминал по бул. "Руски" с висока скорост, форсиран двигател и свистене на гуми. Това било забелязано от полицейски патрул на близкото кръстовище.

Униформените потеглили с патрулна кола след автомобила на Атанасов. Той спрял на чревен светофар, през което време двама полицаи отишли до пежото. Поискали от водача да отбие встрани и да даде документите си за проверка. Вместо това обаче младият мъж заключил вратите и вдигнал прозореца, като не се подчинил на разпореждането. На зелен светофар потеглил рязко и встрани и преминал през крака на единия полицейски служител, в резултат на което му причинил средна телесна повреда - счупване на пръста на десния крак.

Атанасов продължил да шофира през близките улици и булеварди около Сточна гара, като през това време полицейски патрули го следвали и му подавали сигнали за спиране.

 

След като е спрян, проверката за алкохол показала 0,62 промила, а тази за наркотици - наличие на кокаин. Оказало се, че Марин е неправоспособен водач на моторно превозно средство.

Присъдата е влязла в сила и е окончателна.