17-годишен младеж е задържан за проявена жестокост към куче в Перник, съобщиха от полицията.

Инцидентът е станал около 17 часа на 15 декември в пернишкия квартал "Рудничар". Тийнейджърът нанесъл удар с острата част на брадва в десния заден крак на домашния любимец на съседа си.

Органите на реда реагирали незабавно и на място са задържали младежа. Наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа.

Причините за случилото се са в процес на установяване. Тийнейджърът твърди, че заради взета от кучето на съседите обувка, която стояла на прага, взел брадвата и ударил животното Това е версията, която е казал първоначално, съобщава 24 часа.

Назначена е експертиза, която трябва да установи причинените на кучето увреждания. Образувано е бързо производство по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс. 

Това не е единственият случай на проявена жестокост към животно в Перник. През 2020 г. полицията разследва случай с пострадали кучета. След подаден сигнал за проявена жестокост към животните беше проверен имот в района на ЖП гарата в града, в който бяха открити три кучета с различни наранявания по тях.

В средата на ноември пък беше задържан 37-годишен мъж, изтезавал куче в столичния квартал "Карпузица", след като в социалните мрежи беше разпространен видеозапис от охранителна камера, на който се вижда как примамва животното с храна и го взима със себе си. Три часа по-късно го връща пребито - със счупвания и порезни рани. При претърсването на дома му по-късно бе открита ушна марка от друго куче.