Момиче на 13 години е настанено в болница в Плевен, след като му е нанесен побой от неговия баща. За това съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Случаят е от вчера, когато в полицията е постъпила информация за домашно насилие в частен дом в Плевен. Установено е, че 43-годишен е нанесъл побой на 13-годишната си дъщеря.

Детето е настанено за лечение в болнично заведение за наблюдение, без опасност за живота. Разпитани са свидетели. Уведомен е и дежурен прокурор към Районната прокуратура в Плевен.

Миналия месец пастрок преби 5-годишно момченце в разградското село Хърсово. Проверката установи, че  вторият баща нанесъл побой по главата и по цялото тяло на детето. Момченцето бе настанено за лечение в болницата в Разград.

Също миналия месец заместник-министърът на правосъдието Георги Николов обяви, че през ноември се очаква да заработи мобилно приложение, през което жертвите на домашно насилие да могат да подават сигнали 24 часа в денонощието. Идеята е то да допълва Националния телефон за първична правна помощ - 0700 18 250.

По данни на Агенцията за социално подпомагане през първото шестмесечие на 2022 г. регистрираните сигнали за домашно насилие са били 399, а за същия период на тази година - 363, което означава, че намаляват.

В публичното пространство обаче се създавало усещане за увеличаването им, което се дължало, освен на излизането наяве на стари случаи, и на "ясния политически знак за неприемане на такива прояви" и на обществената нетърпимост, окуражили жертвите да говорят.