Евродепутати и чиновници от ЕС, които отиваха на парламентарната сесия в Страсбург, стояха блокирани няколко часа във влака заради прекъсване на електрозахранването във френската железопътна мрежа, съобщи говорителят на ЕП Жауме Дуч, цитиран от Франс прес.

"Доста колеги са блокирани във влака, включително заместник-говорителката на пресслужбата" Маржори ван ден Брьоке, съобщи той в Страсбург.

Ван ден Брьоке пусна в Туитър снимки на еврочиновници, излезли от спрелия влак на поле във Франция под буреносно небе.

"Вследствие проблем с електрозахранването влакът Талис от Брюксел до Страсбург има 240 минути закъснение. Екипите ни работят по отстраняване на проблема възможно най-бързо", съобщи Талис в Туитър.

Инцидентът идва броени дни, след като германската канцлерка Ангела Меркел заяви на заседание на Европейската народна партия в Мюнхен, че Европейският парламент трябва да съсредоточи работата си на едно място.

"Знам какви проблеми създавам за Франция и Люксембург (където два пъти годишно заседават министри на ЕС от различни сектори), но смятам, че в дългосрочен план това не подобрява капацитета му на действие", каза тя.

Въпросът дали евродепутатите да не стоят в Брюксел вместо да ходят веднъж месечно в Страсбург често се повдига, но Франция винаги е твърдо против.

Всяка промяна на седалището на ЕП трябва да се реши с единодушие от страните членки, но всеки правителствен ръководител може да има мнение по въпроса, каза Жауме Дуч.